Elveszítette parlamenti többséget Macron, történelmi sikert ért el Marine Le Pen

Vágólapra másolva!
Az első eredményeket a Le Soir belga napilap közzétette, Belgiumot ugyanis nem köti a francia kampánycsend. Az exit pollok alapján hosszú évek óta viszonylag pontosan megírják este hét óra körül a feltételezett végeredményt. E szerint Macronnak nincs többsége, de a koalíciós kispártokkal együtt továbbra is saját jelöltje lehet a miniszterelnök. Zavaróan előretört Jean-Luc Mélenchon szélsőbaloldali pártszövetsége. A nemzeti jobboldal, Marine Le Pen pártja (RN) történelmi sikert ért el, az 577 parlamenti helyből legalább 80-at megszerzett. 
Vágólapra másolva!

Feltehetően továbbra is Elisabeth Borne szocialista politikus marad Macron miniszterelnöke, ugyanis a szélsőbal ellen úgy védekezett Macron, hogy kormányát teletömte baloldali politikusokkal. Az oktatási miniszter éppenséggel egy szélsőbaloldali, nyíltan fehérgyűlölő, bevándorló hátterű tanár lett. Nyilvánvalóan ő is maradhat.

Franciaországban elnöki rendszer van, tehát jóval kisebb a parlamenti választás jelentősége, mint a legtöbb európai országban. Csak egyéni képviselőkre lehet szavazni, nincs pártlista.

Mindenesetre, a francia nemzetgyűlési (parlamenti) választások történetében (az V. köztársaság megalakulása, 1958 óta) a vasárnapinál alacsonyabb részvétel csak egyszer volt.

Fennállása legjobb eredményét érte el a nemzeti jobboldal, Marine Le Pen pártja nagyjából 80 helyet szerzett a nemzetgyűlésben.

Késő este kiderült, hogy Macron egészen biztosan nem szerzett parlamenti többséget. A Le Figaro szerint Macron most kezdődő öt éves ciklusa "halva született". Elisabeth Borne miniszterelnök azt mondta, hogy ilyen parlamenti összetétel sohasem volt az V. köztársaságban, lényegét tekintve elismerte, hogy nehezen lesz kormányozható Franciaország.