A vártnál is sokkal nagyobbat bukott Macron a francia választáson

history Horizontal
Emmanuel Macron francia elnök, a háttérben Elisabeth Borne miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron francia elnök pártja és szövetségeseinek Együtt! elnevezésű koalíciója 245 képviselői helyett szerzett a francia nemzetgyűlési választáson. Ezzel jelentősen elmarad még a minimális várakozásoktól is - derül ki a francia belügyminisztérium hétfőre virradóra közzétett hivatalos végeredményéből. Bár jelentősen előretört, a második fordulóban a vártnál kevesebb győzelmet aratott Mélenchon szélsőbaloldali szövetsége is. Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése viszont majdnem kétszer annyi győzelmet szerzett, mint amennyi a legoptimistább várakozásaikban szerepelt.
Vágólapra másolva!

A kormánypártnak a következő öt évben 245 helye lesz az 577 fős nemzetgyűlésben, ahol eddig 345 képviselővel rendelkezett. Az abszolút többséghez 289 szavazat szükséges. Látható:

Macron nem csak a többséget vesztette el, de jelentősen elmaradt a legpesszimistább, katasztrófának tartott 260 mandátumos előrejelzéstől is.

"Holnaptól a cselekvő többség létrehozásán dolgozunk, nincs más alternatíva" - mondta vasárnap este Elisabeth Borne miniszterelnök, aki azt is hozzátette: "ez a példátlan helyzet kockázatot jelent hazánk számára" - vagyis elismerte, nagyon nehezen tudnak majd kormányozni.

A kommunistákat, a zöldeket, a szocialistákat és a radikális baloldalt tömörítő szélsőbaloldali szövetség (NUPES) 131 helyet szerzett meg, s ezzel a legfőbb ellenzéki erő lesz a nemzetgyűlésben. Ez zavaró előretörés, ugyanakkor elmarad az előrejelzésekben szereplő minimum 145 helytől.

A második forduló egyértelműen a Marine Le Pen vezette szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés sikerét hozta.

A várt 20-50 helyett 89 képviselővel alakíthatnak 1986 után először ismét önálló frakciót. A negyedik helyen végzett konzervatív Köztársaságiaknak - akik eddig a legnagyobb ellenzéki frakciót alkották - mindössze 61 fős csoportja lesz a parlament alsóházában.

Emmanuel Macron francia elnök, a háttérben Elisabeth Borne miniszterelnök Forrás: AFP/Gonzalo Fuentes

Az új nemzetgyűlés június 28-án tartja alakuló ülését, s kormányátalakítás is várható, miután az államfő kérésére a miniszterek és Elisabeth Borne kormányfő is elindult képviselőjelöltként, de annak a kormánytagnak, aki nem tudott győzni a választókerületében, le kell mondania kormányzati tisztségéről.
Brigitte Bourguignon egészségügyi miniszter, Amélie de Montchalin, az ökológiai átmenetért felelős tárcavezető és Justine Bénin, a tengeri kérdésekért felelős államtitkár nem szerzett mandátumot, s kikapott választókörzetében Richard Ferrand, a nemzetgyűlés kormánypárti elnöke és Christophe Castaner, a kormánypárt nemzetgyűlési csoportjának vezetője is.