Belgiumban már minden hetedik ember étkezést hagy ki, mert nincs pénze

Belgium, bevásárlóközpont, szupermarket, bolt, üzlet, illusztráció, Carrefour
A picture taken on May 6, 2020 shows vegetables arranged in the colours of the Belgian flag during a visit of the Belgian Queen at the Carrefour supermarkets of Mestdagh groupe in Gerpinnes, during a novel coronavirus (COVID-19) pandemic. (Photo by Benoit DOPPAGNE / BELGA / AFP) / Belgium OUT
Vágólapra másolva!
Minden hetedik belga lakos az elmúlt két hétben pénzügyi problémák miatt kihagyott egy-egy étkezést - írta kedden a The BrusselsTimes hírportál az RTL Info hírcsatorna, a Le Soir belga napilap és az Ipsos közvélemény-kutató intézet közösen készített felmérésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A gyorsfelmérés keretében 2552 belgiumi lakost kérdeztek meg anyagi helyzetéről és életminőségéről az ország minden táján.

A válaszadók 13 százaléka azt vallotta, hogy az elmúlt két hétben kihagyott egy étkezést, 7 százalékuk pedig azt, hogy volt olyan nap, hogy nem evett semmit.

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 55 százaléka komolyan aggódik a vásárlóerő-romlás, a rekordmagas infláció és az emelkedő energiaárak miatt.

A Le Soir napilap által közzétett statisztikák szerint a pesszimizmus országszerte növekszik. A belgiumi lakosok 47 százalékban - főként a brüsszeli és a vallon régióban élők - úgy vélik, hogy pénzügyi helyzetük romlott az elmúlt hat hónapban.

Minden hetedik belga lakos az elmúlt két hétben pénzügyi problémák miatt kihagyott egy-egy étkezést. A kép illusztráció! Forrás: AFP/Benoit Doppagne

A fejlettebb flamand tartományban élők 46 százaléka azt állította, hogy anyagi helyzete nem sokat változott.

A háztartások kiadásainak növekedését a válaszadók leggyakrabban az emelkedő energiaáraknak tulajdonították.

"A belgák egyre szorosabbra húzzák a nadrágszíjat. Elhalasztják a nagyobb vásárlásokat, visszafogják a szabadidős kiadásaikat, kevesebbet vezetnek, és kevesebb üzemanyagot vásárolnak. A francia nyelvű régiókban a kedvteléseikről is lemondanak" - írta a The BrusselsTimes.

A hírportál szerint a belga lakosok nem igazán tudják, hogyan védjék meg vásárlóerejüket.

A megkérdezettek 86 százaléka a "szupergazdagok" adóztatását támogatja a leginkább, 91 százalékuk pedig a környezetszennyező nagyvállalatokra kivetendő adókat.

Mindössze 11 százalékuk támogatta az áfa megemelését 22 százalékra, és vegyes érzelmekkel viseltetnek a bérjövedelmekre kivetett adók emelésével kapcsolatban.