A brüsszeliek több mint fele nem jön ki a keresetéből

térkép úticél Brüsszel és Leuven - Európa két ékszerdoboza
Belgium egy különleges ország, mert etnikailag és nyelvileg is kevertnek mondható
Vágólapra másolva!
A Brüsszelben élők 54 százaléka arról számolt be az Ipsos közvélemény-kutató cégnek, hogy az infláció miatt már alig jön ki jövedelméből a hónap végéig. A vallon területeken a helyzet még ennél is lesújtóbb, a francia ajkú belgák csaknem 60 százaléka (57 százalék) állítja ugyanezt. A holland ajkú flamand közösség lakóinak pedig 41 százaléka húzza szorosabbra a nadrágszíjat a hónap végén – írja a Mediaworks Hírcentruma a közvélemény-kutatásra hivatkozva, amelynek eredményét a Brussels Times és az RTL belga csatornája ismertették.
Vágólapra másolva!

A felmérés eredménye azt mutatja, hogy

belgák milliói aggódnak a megélhetésükért.

Az energiaszámlák

a brüsszeliek és a vallonok felének okoznak álmatlan éjszakákat, míg a flamandoknak "csak" az egyharmada aggódik ezért.

Ami az élelmiszert illeti, a belga főváros lakóinak a 22 százaléka anyagi okok miatt kihagy étkezéseket. A vallonok 16 százaléka, a flamandok 11 százaléka spórol az étkezések kihagyása által.

Általános tendenciává vált az is, hogy

a belgák már aktuális áruházi promóciók és kuponkedvezmények szerint állítják össze étrendjüket.

Ha a bevásárlás idején a darált hús akciós, ugrik a bevásárló lista, és a család bolognai spagettit vagy chili con carnét eszik az eredetileg megtervezett menü helyett.

A jövőt is igen sötéten látják a belgák.

Brüsszel lakóinak 41, a vallonoknak pedig 44 százaléka biztosra veszi, hogy az anyagi helyzetük még ennél is tovább fog romlani a következő hat hónapban.

A flamandok 37 százaléka sem látja derűsen a jövőt.

Azonban – hasonlóan a franciákhoz – a belgák is minden áldozatot meghoznak azért, hogy nyaralni a nehézségek ellenére is elmenjenek.

Az utazást azonban nehezítheti számukra a közlekedési szektor szereplőinek a folyamatos sztrájkja,

amely hétről hétre súlyosan érinti a brüsszeli közösségi közlekedést, a távolsági buszjáratokat és a vasutat, valamint a légiközlekedést is. A személyszállítók is éppen az infláció miatt romló jövedelmük (és egyéb munkaügyi problémák miatt) döntenek a rendszeres munkabeszüntetés mellett.