Több százezer embert evakuáltak az áradások miatt Dél-Kínában - videó

Kína, Shaoguan, Guangdong tartomány
Vágólapra másolva!
Több százezer embert evakuáltak Kína déli és keleti tartományból, miután az esőzések áradásokat és földcsuszamlásokat idéztek elő - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Az esőzések miatt a folyók megáradtak, a vízszint 50 éves csúcsot ért el, ezért két tartományban is újabb árvíz figyelmeztetéseket adtak ki.

Az állami médiában megjelent videókon látszik, ahogy a víz autókat sodor el az utcákon, az emberek kötelek segtségével kölekezdnek a megáradt folyók miatt.

A térségben 1961 óta nem esett ennyi eső

a helyi tisztviselők szerint.

A folyópartok mentén és alacsonyan fekvő negyedekben élőktől azt kérték, hogy költözzenek magasabb területekre.

A Kuangtung tartományban található Shaoguan városa az egyik legsúlyosabban érintett az áradásokban, ezért a tisztviselők itt a legmagasabb szintre emelték az árvízriadót.

A városban május vége óta rekord mennyiségű csapadék hullott.

Hasonló riasztást vezettek be Kuangtung Qingyuan városára is.

A Kuangtungot és Kuanghszit körülölelő, alacsonyan fekvő Pearl-folyó medencéjében az eső megzavarta az ellátási láncokat, miközben a gyártás és a szállítás már amúgy is megszenvedte a szigorú Covid-ellenes intézkedéseket.

Eközben a délkelet-kínai Csianghszi tartományban is árvízi figyelmeztetést adtak ki a hatóságok, összesen kilenc körzetben 485 000 embert érintett - írja a helyi Xinhua News. A gazdasági kár jelentős, mint egy 470 millió jüan, ami

több mint 260 milliárd forint, és 43 300 hektárnyi termés is megsemmisült.

Helyi tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy a helyzet az elkövetkező napokban valószínűleg tovább romlik, és tovább emelik a vízszintet a Pearl-folyó medencéjében.

A Kínai Nemzeti Meteorológiai Központ szerint az átlagos csapadékmennyiség Kuangtung, Fucsien és Csianghszi tartományokban május eleje és június közepe között elérte a 621 millimétert, ami 1961 óta a legmagasabb.