Itt a legújabb brüsszeli fenyegetés

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a télen leállíthatja Európa gázellátását. Fatih Birol szerint nem a teljes leállás a legvalószínűbb forgatókönyv, de Európának sürgősen készenléti terveken kell dolgoznia. Ez a figyelmeztetés inkább ijesztegetésnek tűnik, amikor az orosz gázszállítás leállításával fenyegetőznek. Nyilvánvaló, hogy ezzel a veszélyes brüsszeli szankciókat próbálják racionálissá tenni. A szervezet bár nemzetközinek nevezi magát, de csak hat nem európai tagja van. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben több európai ország is jelezte, hogy a vártnál lényegesen kevesebb orosz gázt kapott. Orosz tisztviselők tagadják, hogy ez szándékos lenne, minden esetben technikai problémákra hivatkoztak. Ukrajna inváziója előtt Európa földgázának mintegy 40 százalékét Oroszországból importálta, ez az arány mára 20 százalékra esett vissza. A Nemzetközi Energiaügynökség felszólította a kormányokat, hogy dolgozzanak a kereslet csökkentésén és az atomerőművek üzemben tartásán.

Fatih Birol szerint a gázellátás oroszországi csökkentése „stratégiai jellegű". A célja: megnehezíteni az európai országok számára a gáztárolók feltöltését, és növelni Oroszország tőkeáttételét ezen a télen. "Nem zárnám ki, hogy Oroszország továbbra is különböző problémákat találjon itt-ott, amiért csökkenti vagy akár teljesen le is állítja majd az Európába irányuló gázszállítást" - mondta Fatih Birol.

Így próbálják racionálissá tenni a brüsszeli szankciókat

Ez a figyelemztetés inkább ijesztegetésnek tűni, amikor az orosz gázszállítás leállításával fenyegetőznek. Nyilvánvaló, hogy ezzel a veszélyes brüsszeli szankciókat próbálják racionálissá tenni.

A nemzetközi szervezet egyébkén feltűnően szorosan együttműködik Brüsszellel, a legfontosabb kérdésekben a brüsszeli álláspontot visszhangozza. Mindez pedig egyáltalán nem véletlen.

Az is elég furcsa, hogy a Nemzetközi Energiaügynöksének jórészt csak európai tagállamai vannak, egyedül az USA, Ausztrália, Kanada, Japán, Dél-Korea és Új-Zéland nem európai ország.

Spórolást sürget a szervezet

Közben az EU országai próbálják feltölteni a gáztározóikat, de nem áll mindenki jól. A legerősebb gazdasággal rendelkező Németország például csak tározói felét töltötte fel. Most abban reménykednek, hogy novemberre sikerül elérni a 90 százalékot.

Birol szerint az EU-s kormányoknak az energiakereslet csökkentésében az eddigieknél szigorúbbnak kell lenniük.Úgy véli, akár az ipari szereplők és akár a lakosság részéről is több spórolásra lehet szükség.