Több ország is árstopot vezetett be, de van ahol még így is emelkednek az üzemanyagárak

Vágólapra másolva!
Több balkáni állam is befagyasztotta az üzemanyag árakat. Ennek ellenére Szerbiában az első rögzítéshez képest már jelentősen nőtt az ár, hiszen hétről hétre igazítanak rajta. Hasonló a helyzet Montenegróban is, Horvátországban pedig attól függ a tankolás ára, hogy melyik benzinkúton áll meg az autós. Szlovéniában ellátási gondok léptek fel. Érdemes megjegyezni, hogy 1985 és 2021 között a kőolaj és a finomított termékek ára közötti különbség átlagosan körülbelül 10,50 dollár volt hordónként. A múlt héten minden idők legmagasabb szintjére, közel 61 dollárra ugrott ez az érték – írja szemléjében a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az északiak járnak élen az árakban

Elszabadultak az üzemanyagárak Európában.

Ott, ahol a kormány nem avatkozik be, s csak a piac diktálja az árakat, mindenhol már bőven 2 euró felett van a benzin literje.

A nemzetközi összehasonlítást végző Cargopedia oldal szerint a legtöbbet Finnországban, Dániában, Norvégiában és Hollandiában kell fizetni az üzemanyagért, csaknem két és fél eurót. Hozzájuk csatlakoznak még a görögök. A népszerű tengerparti országban is ennyi a benzin literenkénti ára. Így, aki személygépkocsival vagy busszal tervez odautazni a nyáron, a szokásosnál magasabb költségekkel számolhat.

Az összehasonlítás szerint a legolcsóbban a beloruszok tankolhatnak.

Nekik 68 centet kell fizetni egy liter benzinért, őket az oroszok követik 88 centes literenkénti árral. A megugró benzinárak ellen több ország is árstopot vezetett be.

Szerbiában az árstop ellenére emelkednek az árak

Annak ellenére, hogy a szerb kormány korlátozza az üzemanyagok árát, a balkáni országban folyamatosan nő a benzin és a gázolaj ára. Ez amiatt van, mert Belgrád korábban úgy döntött, az árstop mindig csak egy hétre szól. Így

minden pénteken az aktuális világpiaci mozgásokhoz igazodva határoznak arról, hogy a következő 7 napban mennyiért lehet tankolni az országban.

A szerb kormány egyik ülése Belgrádban. Forrás: V4NA

A szerb kormány először február 10-én hozott határozatot arról, hogy féken tartja az üzemanyag árakat. Ezt a rendelkezést havonta meghosszabbítja a kabinet. Amikor először döntés született a stopról, akkor a kutakon 171 dinárt, vagyis 1,46 eurót, a gázolajért pedig valamivel többet, 179 dinárt, azaz 1,52 eurót kellett fizetni a sofőröknek. Azóta a heti igazítások miatt a 95-ös benzin ára 198 dinárt, vagyis 1,69 euró, míg a gázolaj 209 dinár, azaz 1,78 euró lett.

Ha összevetjük a februári és a mostani árakat, akkor azt láthatjuk, hogy nagyjából 30 dinár, vagyis 26 cent a különbség.

Szakemberek szerint ugyanakkor ez még mindig kedvező, hiszen, ha a piaci áron kellene tankolni a szerbeknek, akkor az üzemanyag ára 235 dinár lenne, amely összeg mintegy 2 eurónak felel meg.

Ha egy átlagosnak számító 50 literes benzintartályt veszünk alapul, akkor azt láthatjuk, hogy februárhoz képest, ha tele tankoljuk az autót Szerbiában, akkor most 1500 dinárral, vagyis 12 euróval többet kell fizetni, mint februárban. Akkor ugyanis 50 liter üzemanyagért 8550 dinárt, vagyis 72 eurót kellett fizetni, most pedig a számlán már majdnem 10.000 dinár szerepel, ami 85 eurónak felel meg.

Forrás: V4NA

A Szerbiai Olajtársaságok Szövetségében azt állítják, hogy még mindig nem tudják, hogy meghosszabbítják-e a meglévő rendeletet, mert nem ismerik a szerb kormány terveit, de Tomislav Mićović szerint az csak illúzió, hogy a globális helyzet, illetve a piac megnyugszik a közeljövőben.

– mondja Mićović.

Szakértők szerint

egy másik probléma, hogy nincs elég kőolajfinomító a világban.

Emiatt a finomítói haszonkulcsok robbanásszerűen megnőttek, ez pedig azt eredményezi, hogy a fogyasztóknak sokkal többet kell fizetni a benzinért és a gázolajért, mint amennyit az olaj ára megkövetelne.

1985 és 2021 között a kőolaj és a finomított termékek ára közötti különbség átlagosan körülbelül 10,50 dollár volt hordónként. A múlt héten minden idők legmagasabb szintjére, közel 61 dollárra ugrott ez az érték.

Forrás: V4NA

Szerbiában mindezen körülmények figyelembevételével határoz a kormány a következő hétre vonatkozó szabályozásról, mégpedig úgy, hogy az Energetikai Minisztérium minden pénteken legkésőbb 13 óráig elküldi az általa kiszámolt nagykereskedelmi árat a Kereskedelmi Minisztériumnak. Ez a tárca dönt a kiskereskedelmi árakról, amelyet legkésőbb pénteken 15 óráig közöl. A benzinkutak ezután igazítanak az árakon.

A szabályok értelmében a kiskereskedelmi árak nem lehetnek magasabbak a tárca által meghirdetett legmagasabb értéknél.

Montenegróban ismét emelkedtek az árak

Szerbiához hasonló korlátozás van érvényben Montenegróban is, ennek ellenére a tengerparti országban is jelentős üzemanyagár emelkedés figyelhető meg az utóbbi időben.

A 95-ös benzin Montenegróban jelenleg 1 euró 73 centbe, a gázolaj pedig 1 euró 78 centbe kerül majd.

A gázolaj 20 centtel, a benzin pedig 8 centtel drágult az előző árhoz képest. A mostani díjak július 4-ig maradnak, az illetékes minisztérium ezután dönt arról, hogy a következő időszakban mennyibe kerülnek majd az üzemanyagok.

Forrás: V4NA

Horvátországban a benzinkutak elhelyezkedésétől függ az ár

Andrej Plenković miniszterelnök jelentette be, hogy a zágrábi kormány is korlátozza a legmagasabb kiskereskedelmi árát az üzemanyagoknak.

Érdekesség azonban, hogy ezek az árstopok csak azokra a kutakra terjednek ki, amelyek nem az autópályák mentén vannak. A tengerre igyekvő több ezer turistának így érdemes lesz egy kisebb kerülőt beiktatni az útjába, ha tankolni akar.

Ha ezt megteszi akkor jelentősebb összeget spórolhat meg.

A pályákon lévő kutakon ugyanis egy liter 95-ös benzin 14,57 kúnába, vagyis 1,94 euróba, a gázolaj pedig 14,06 kúnába, azaz 1,87 euróba kerül.

Ha a tankolás érdekében hajlandók vagyunk letérni az autópályáról, akkor a gázolaj 13,08 kúna, vagyis 1,74 euró, míg a 95-ös benzin 13,50 kúna, tehát 1,8 euró lesz.

Szlovéniában fennakadások voltak az ellátásban

Az új szlovén kormány döntése értelmében

megszüntették az államilag támogatott üzemanyagárakat, amelyet még az előző kabinet vezetett be. Ennek értelmében ettől a héttől a piac diktálja a benzin és a gázolaj árát az autópályákon lévő kutakon.

A közutakon pedig az állam által meghatározott árrés szabályozza azt. Az új intézkedés 12 hónapig lesz érvényben – jelentette be Robert Golob szlovén miniszterelnök. A kormányfő szerint azokon a kutakon, amelyek nem az autópályák mentén helyezkednek el, hasonló árakra számíthatnak az emberek, mint Horvátországban, s olcsóbb lesz, mint Olaszországban vagy Ausztriában. 1 liter benzin 1 euró 74 centbe, a gázolaj pedig 1 euró 81 centbe kerül.

Forrás: V4NA

A szabályozás megszüntetésének hírére óriási sorok alakultak ki a hétvégén a szlovéniai benzinkutakon. Emiatt

több helyen is üzemanyaghiány lépett fel.

Az autósok még szerették volna kihasználni, hogy kedvezményesebben tudnak tankolni. Azóta helyreállt az üzemanyag-ellátás az uniós országban.

Maradnak a hatósági árak Magyarországon

A Balkántól eltérően Magyarországon stabil és kiszámítható az ár, a kutakon pedig van elegendő benzin és gázolaj.

A kormány döntésének köszönhetően hatósági ára van az üzemanyagnak. 1 literért ott 480 forintot, jelenlegi árfolyamon mintegy 1,20 eurót kell fizetni az autósoknak. Ez a legalacsonyabb ár az egész Európai Unióban.

Az Orbán-kabinet az üzemanyagárak és az infláció féken tartása érdekében még tavaly döntött úgy, hogy 2021. november 15-étől a 95-ös oktánszámú benzin és a gázolaj lehetséges legfelső árát literenként 480 forintban, vagyis 1 euró 20 centben határozta meg. Ez az intézkedés azóta is érvényben van. A kormány pár héttel ezelőtt korlátozásokat vezetett be a tankolással kapcsolatban.

Az új szabályok értelmében

csakis a magyar regisztrációjú autót vezető, magyar forgalmival rendelkező sofőrök vehetnek kedvezményes áron üzemanyagokat,

a külföldieknek a piaci árat kell fizetni, amely jóval több, mint a 480 forint. Ez péntektől a 95-ös benzin esetében 778 forint, azaz 1 euró 95 cent lesz literenként, míg a gázolaj 832 forintba, vagyis 2 euró 8 centbe kerül majd.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Forrás: V4NA

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a napokban bejelentette, hogy

a kormány meghosszabbítja az üzemanyagok árának hatósági korlátozását, így október elsejéig biztosan marad az olcsó benzin és a gázolaj.

Azaz, addig a magyaroknak nem kell 1,2 eurónál többet fizetni literenként a kutakon.