Újabb ország készült fel az orosz invázióra

DPR Russia Ukraine Military Operation Demining Horizontal ukrán válság 2022, háború, orosz, ukrán, orosz-ukrán, konfliktus, ukrajna,
8218579 17.06.2022 Sappers of the International Mine Action Center of Russian Armed Forces detonate discovered mines in the residential area near Azovstal steel plant in the course of Russia's military operation in Ukraine, in the port city of Mariupol, Donetsk People's Republic. Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik (Photo by Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
„Finnország évtizedek óta készült egy orosz támadásra, és kemény ellenállást tanúsítana, ha ez bekövetkezne" – húzta alá Timo Kivinen tábornok, a finn fegyveres erők főnöke. 
Vágólapra másolva!

Finnország csatlakozásra jelentkezett a NATO katonai szövetségéhez, mert attól tart, hogy Oroszország Ukrajna után az országot is fenyegetheti. Az ország az 1940-es években két háborút vívott keleti szomszédja ellen, amellyel 1300 kilométeres határon osztozik - írja a Mandiner.

A második világháború óta Helsinki magas szintű katonai készültségben tartja az országot.
A finn tábornok egy a Guardian által idézett interjúban beszélt egy esetleges orosz invázióról. Mint fogalmazott:

Finnország felkészül egy esetleges orosz invázióra Forrás: Sputnik via AFP/Konstantin Mihalchevskiy

Így készültek fel az invázióra a finnek

Az 5,5 millió lakosú ország háborús csapatainak ereje 280 000 fő, és 870 000 tartalékost képeztek ki. Nem törölték el a sorkatonai szolgálatot, mint sok más nyugati nemzet tette a hidegháború végén. Európa egyik legerősebb tüzérségét építették ki, és akár 370 km-es hatótávolságú cirkálórakétákat is felhalmoztak. Finnország a GDP 2 százalékát költi védelemre, ami magasabb arány, mint sok NATO-országban.

Az ország 64 darab F-35-ös vadászgépet rendel a Lockheed Martin amerikai védelmi óriástól, és 2000 drónt is hadrendbe állít.

A védelmi minisztérium május 18-i közvélemény-kutatása szerint a finnek 82 százaléka mondja azt, hogy hajlandó részt venni a honvédelemben, ha Finnországot megtámadnák. Kivinen is üdvözölte Finnország döntését, hogy csatlakozni kíván a NATO-hoz.