Csütörtökön elkezdődött az EU-tagállamok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója Brüsszelben. Az állam- és kormányfők tanácskozásán minden bizonnyal napirendre kerül a háborús helyzet, Ukrajna, Grúzia és Moldova tagjelölti státusza és a globális minimumadó kérdése is.

Csütörtökön és pénteken tartanak csúcstalálkozót az Európai Unió állam- és kormányfői. A tárgyalásokon várhatóan szóba kerül az orosz–ukrán háború, több ország tagjelölti státusza, továbbá a szankciós politika és a globális minimumadó bevezetésének kérdése is.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este közösségi oldalán jelezte, hogy útnak indult a csúcstalálkozóra.

Forrás: Origo

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csúcstalálkozó kapcsán – ahol országa tagjelölti státusza is téma lesz – arra szólította fel az uniós vezetőket, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat az Oroszországgal szembeni újabb, hetedik szankciós csomagról.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón a szankciók kapcsán elmondta, hogy hazánk csak olyan döntéseket, szankciókat támogat, amelyek nem fájnak jobban Magyarországnak és Európának, mint annak, akit szankcionálni akarnak.

Kijelentette: az eddigi brüsszeli döntések hozzájárultak ahhoz, hogy az infláció ilyen rekordmagas legyen, a gázembargó bevezetése esetén pedig Európa egészének ellátása kerülne veszélybe, ezt nemcsak a magyar, hanem az egész európai gazdaság megszenvedné.

A magyar kormány továbbra is arra hív fel mindenkit, hogy térjen vissza a versailles-i konszenzushoz, ami azt jelentette, hogy Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni agresszió miatt kivetett szankciók az energetika területét nem érintik – mondta.

Csütörtökön indul az uniós csúcsForrás: MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir

Nem a globális minimumadóra

A globális minimumadó kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály pénzügyminiszter és Gulyás Gergely miniszter is egyértelműen elmondta korábban: a magyar kormány nem támogatja a globális minimumadó bevezetését annak jelenlegi formájában, az Országgyűlés pedig keddi ülésén döntött a javaslat elutasításáról.

A csúcstalálkozót előkészítő videokonferencián hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök egyetértett azzal az uniós javaslattal, hogy Ukrajnának és Moldovának adják meg az EU-tagjelölti státuszt. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarországnak – több másik tagállammal együtt – az az álláspontja, hogy Georgia és Bosznia esetében is biztosítani kell a tagjelöltséget, mégpedig egy ütemben.

A magyar kormányfő kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is beszélt telefonon, aki megköszönte Orbán Viktornak Magyarország segítségét a menekültek befogadásában. Orbán Viktor a tárgyalás során hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státuszt, és az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy

Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására, valamint még több ukrán diák fogadására is.