Szijjártó Péter újabb brüsszeli kettős mércéről beszélt - videó

SELAKOVIC, Nikola; SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Vágólapra másolva!
Ha az Európai Unióban lenne akár csak egy pici stratégiai látásmód is, akkor a tagjelölti státuszt Georgia tegnap meg kellett volna, hogy kapja - vélekedett Szijjártó Péter Tbilisziben, az ezzel ellentétes döntést megmagyarázhatatlannak, érthetetlennek és Európa szempontjából is károsnak nevezve. 
Vágólapra másolva!

Ukrajna és Moldova mellett Georgiának is meg kellett volna kapnia az európai uniós tagjelölti státuszt, ennek elmaradása megmagyarázhatatlan, érthetetlen és Európa szempontjából is káros - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tbilisziben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a georgiai kollégájával, Ilja Darcsiasvilivel közös sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy a csütörtöki brüsszeli EU-csúcstalálkozón Ukrajna és Moldova megkapta a tagjelöltséget, de kiemelte, hogy ezt Georgiának is meg kellett volna adnia a közösségnek.

"Ha az Európai Unióban lenne akár csak egy pici stratégiai látásmód is, akkor a tagjelölti státuszt Georgia tegnap meg kellett volna, hogy kapja" - vélekedett, az ezzel ellentétes döntést megmagyarázhatatlannak, érthetetlennek és Európa szempontjából is károsnak nevezve. "A tegnapi brüsszeli döntés ellentétes az EU megerősítésének céljával, újabb elfecsérelt lehetőséget jelent, ráadásul tiszteletlenség a georgiai nemzettel szemben" - fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint a Georgia számára megszabott előfeltételek "nyilvánvalóan megfoghatatlanok, teljes mértékben általánosak és sok esetben értelmetlenek is, ráadásul semmiféle objektív kritériumrendszert nem tartalmaznak". Aláhúzta:

"Brüsszel általában ugyanezt a kettős mércét alkalmazza velünk, magyarokkal szemben".

Hozzátette, hogy ebben a helyzetben Magyarország tovább fokozza a Georgiának nyújtott támogatását, és mindent meg fog tenni az együttműködés erősítése érdekében.

Szijjártó Péter: Forrás: MTI/Rosta Tibor

A kormány integrációs szakértőt delegál a georgiai külügyminisztériumba, támogatja az ország tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, továbbra is évi nyolcvan felsőoktatási ösztöndíjat biztosít georgiai hallgatóknak, az Eximbank pedig 140 millió eurós hitelkeretet nyitott a vállalatközi együttműködés előmozdítására - sorolta.

A miniszter kitért arra is, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 40 százalékos növekedést követően meghaladta a 60 millió eurót, és idén újabb 80 százalékos bővülést regisztráltak.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország és Georgia is a békében érdekelt Ukrajnában, mindkét ország mindent megtesz azért, hogy állampolgáraik ne szembesüljenek a háborús veszéllyel, ne nekik kelljen megfizetniük a háború árát, ugyanakkor világosan kiállnak Ukrajna mellett és jelentős humanitárius akciókat hajtanak végre. Szijjártó Péter a látogatás során Irakli Garibasvili georgiai kormányfővel és Levan Davitasvili gazdasági miniszterrel is találkozik.