Az Egyesült Államok által szállított Himars rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken - közölte szombaton az ukrán hadsereg vezérkari főnöke. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ukránok akár oroszországi célpontokat is tudnak lőni vele. „Az ukrán haderők tüzérei szakszerűen eltaláltak néhány célpontot, ukrán területen lévő ellenségünk katonai célpontjait" - írta a Telegram alkalmazásban Valerij Zaluzsnyij tábornok. Szombaton Boris Johnson brit miniszterelnök már egy ukránoknak kedvezőtlen békéről, vagyis az ukránok vereségéről beszélt. Percről percre tudósításunk itt olvasható.

Az orosz erők megpróbálják déli irányból körülzárni a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében Liszicsanszkot - közölte szombaton a megye közigazgatási vezetője, Szerhij Hajdaj. Liszicsanszk Szeverodonyeckkel szomszédos, a Donyec folyó déli partján fekszik. Északi szomszédjából több hete tartó heves harcok után

az ukrán erők kénytelenek voltak megkezdeni a visszavonulást.

Amerikai M142-es nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) rakétavetők egy hadgyakorlatonForrás: AFP/Fadel Senna

 

Az ukrán külügyminiszter a nehézfegyverek szállítását sürgette

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Bild am Sonntag német lapban szombaton megjelent interjúban kijelentette, hogy Németországnak és más nyugati országoknak gyorsítaniuk kell a nehézfegyverek szállítását Ukrajnának,amelynek sürgős szüksége van rakéta-sorozatvetőkre és 155 milliméter kaliberű tüzérségi eszközökre.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadja Boris Johnson brit miniszterelnököt Kijevben 2022. április 9-énForrás: MTI/EPA/Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-oldala/-

Johnson már attól fél, hogy az ukránok elvesztik a háborút

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton kijelentette: attól tart, hogy a háború európai gazdasági következményei miatt Ukrajnára olyan, Oroszországgal kötendő békeszerződést akarnak rákényszeríteni, amely nem áll az érdekében - vagyis, elvesztik a háborút.

„Túl sok ország hangoztatja, hogy felesleges egy európai háború (...) és így növekszik majd a nyomás, hogy az ukránokat egy rossz békére sarkallják, esetleg kényszerítsék" - mondta a brit kormányfő újságírók előtt a ruandai fővárosban, Kigaliban, ahol a brit Nemzetközösség csúcstalálkozóján vesz részt.

Johnson szerint ha Vlagyimir Putyin orosz elnök egy ilyen utat kényszeríthetne Ukrajnára, annak a következményei veszélyesek lennének a nemzetközi biztonságra és „hosszú távú gazdasági katasztrófát" jelentenének.