Kiderült: amerikai rakétákkal lövik az ukránok az oroszokat

Vágólapra másolva!
Megérkeztek Ukrajnába az első nagyobb hatótávolságú, High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) típusú, precíziós rakétarendszerek - jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter csütörtökön a Twitteren. Percről percre tudósításunk a háborúról itt olvasható.
Vágólapra másolva!

Üzenetében a miniszter köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és amerikai kollégájának, Lloyd Austinnak a "nagy erejű fegyverekért", és "forró nyarat" ígért az "orosz megszállóknak".

A HIMARS többszörös kilövésű rakétarendszerek szállítását egy 700 millió dolláros segélycsomag részeként jelentette be az Egyesült Államok június elején - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda. A hírportál szerint eredetileg négy rendszert terveztek biztosítani, azonban a Politico című amerikai lap nemrég azt jelentette, hogy a Pentagon kész még további négy rakétarendszer küldésére. Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége - az Ukrajinszka Pravda szerint - közölte, hogy az ukrán hadsereg maga határozhatja meg, hogy hol, milyen célpontok ellen alkalmazza a fegyvert.

A kijevi védelmi minisztérium szerdán jelentette be, hogy befejeződött az ukrán katonák kiképzése ennek a fegyverzetnek a működtetésére.