Félmilliárd dollár értékű (190 milliárd forint) kábítószert égettek el Mianmarban - közölték a hatóságok vasárnap, miközben az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a metamfetamin-gyártás rekordmagas a térségben.

A hatóságok bejelentése szerint közel két tonna heroint és 630 millió adag metamfetamint égettek el Rangúnban.  

Védőruhás rendőr áll kábítószerrel megrakott standoknál egy hatósági drogégetésen Rangunban 2022. június 26-án.Forrás: MTI/EPA/Nyein Chan Naing

Több szakértő mindazonáltal úgy véli, hogy az országot vezető junta nem törekszik komolyan a probléma megfékezésére, és az országban a tavalyi államcsíny óta uralkodó anarchia éppen hogy jó feltételeket biztosít a kábítószergyártók számára.

Az ENSZ a múlt hónapban tette közzé a jelentését, amely szerint egymilliárd metamfetamin tablettát koboztak el Kelet- és Dél-Ázsiában tavaly, ami rekordnak számít.

Rendőr felügyeli ahogy a kábítószerrel megrakott standok lángolnak Rangunban 2022. június 26-ánForrás: MTI/EPA/Nyein Chan Naing

Ez a mesterségesen előállított kábítószer a legkárosabb diszkódrogok egyike, és a térség első számú metamfetamin-forrásának az észak-mianmari San államot tekintik.