Atomfegyvereket szállítanak az oroszok a lengyel és a litván határ közelébe

LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2022. június 25. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) üdvözli Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfőt Szentpéterváron 2022. június 25-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel
Vágólapra másolva!
Oroszország a következő hónapokban atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Fehéroroszországnak – jelentette be szombaton Szentpéterváron Vlagyimir Putyin orosz elnök fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával tartott tárgyalásai előtt. Percről percre tudósításunk a háborúról itt olvasható.
Vágólapra másolva!

A szállítandó Iszkander-M típusú (NATO kódnevén SS-26 Stone) rakéták

ballisztikus rakétaként és robotrepülőgépként egyaránt felhasználhatók, hagyományos, illetve atomtöltettel felszerelve

– mondta az orosz elnök. Az Iszkander 500 kilométer hatótávolságú mobil, hadműveleti-harcászati, hadszíntéri rakétarendszer.

A találkozón Lukasenka kijelentette, hogy

Fehéroroszország aggódik a szomszédai – Litvánia és Lengyelország – „agresszív”, „konfrontációs” és „visszataszító” politikája miatt.

Lukasenka azt kérte Putyintól, hogy segítsen „szimmetrikus” választ adni azoknak a NATO-repülőgépeknek a berepüléseire, amelyek atomfegyver hordozására alkalmasak – mindenekelőtt atomfegyverek hordozására alkalmas harci gépek szállítását kérte.

Putyin közölte: nincs szükség szimmetrikus válaszra,

és felajánlotta fehérorosz kollégájának, hogy szükség esetén korszerűsítik a fehérorosz hadsereg gépeit, hogy alkalmasak legyenek atomtöltetek hordozására.

„Számos Szu-25 típusú harci gép van hadrendben a fehérorosz hadseregben. Ezeket megfelelő módon fel lehet javítani. A korszerűsítést oroszországi repülőgépgyárakban kell végezni, és ezzel összhangban megkezdődhet a személyzet kiképzése” – mondta Putyin a tárgyalások után a televíziónak adott interjúban.