Francia energetikai cégek a lakossági fogyasztás "haladéktalan" csökkentését sürgetik az Oroszország elleni uniós energia-embargó miatt - jelentette hétfőn a francia sajtó, a Journal du Dimanche című francia vasárnapi lapban megjelent közleményre hivatkozva.

A három legnagyobb francia energiatermelő vállalat vezetői szerint Oroszország és Európa szankciós háborúja miatt a franciáknak haladéktalanul vissza kell fogniuk energiafogyasztásukat, különben kiszolgáltatott helyzetbe hozzák az országot.

Catherine MacGregor az Engie, Jean-Bernard Lévy az EDF és Patrick Pouyanné a TotalEnergies áramszolgáltatók vezetői közös közleményükben kiemelték, hogy a növekvő energiaárak fenyegetik Franciaország "társadalmi és politikai egységét". Hozzátették, hogy ha még most nyáron cselekedni tudnak, az lehetőséget nyújt felkészülni a közelgő télre különös tekintettel a gáztartalékok megőrzésére.
"Ezért tudatosságra, illetve kollektív és egyéni fellépésre buzdítunk, hogy mindenki - minden egyéni felhasználó és vállalat - változtassa meg viselkedését és haladéktalanul korlátozza energia, áram, gáz és kőolajszármazékok fogyasztását" - olvasható a felhívásban.

A vállalatvezetők hangsúlyozták: az erőfeszítéseknek azonnaliaknak, kollektívaknak és tömegeseknek kell lenniük. "Minden gesztus számít" - tették hozzá. Majd azt is hangsúlyozták, hogy "európai szinten kell cselekedni" és "szolidárisnak kell lenni".