Belgiumban télen már a fűtést sem tudják majd sokan megfizetni

ENERGIE ELECTRICITY ELECTRICITEIT ELECTRICITE ENERGIE FACTUUR FA Horizontal
Illustration picture shows a calculator and euro coins, lying on an Engie electricity bill in Lierde, Sunday 06 February 2022. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
Damien Ernst, a Liège-i Egyetem professzora és energetikai szakértője a belga DH rádiónak adott interjújában kijelentette, hogy az energiaválság java Belgiumban és Európában is még hátravan, s az idei téllel kapcsolatban senkinek ne legyenek illúziói - írja a La Libre.
Vágólapra másolva!

Ernst megerősítette, hogy Belgiumban a közeljövőben ugyan nem várhatók hatalmas áramszünetek, de a helyzet ettől még egyáltalán nem megnyugtató. Ennek oka pedig az, hogy a fosszilis energiahordozók általános hiánya, így a kereslet-kínálat egészséges arányának a felborulása miatt a keresletet mesterségesen szabályozó árak annyira elszabadultak, hogy a fizetésképtelenné váló belgák egyszerűen nem fognak tudni energiát – fűtőanyagot, elektromos áramot – fogyasztani. A koronavírus-járvány előtt a földgáz ára megawattóránként 16-18 euró között mozgott, napjainkban ugyanez már 130 euróba kerül.

Azaz az áremelkedés mértéke már most 700 százalékos, és még nem érte el a tetőpontját.

Az állami ártámogatás jelentőségét firtató kérdésre a szakértő elmondta, hogy ha a piacon tíz banán kapató, de a fogyasztók tizenkettőt szeretnének megvásárolni, akkor az állam hiába támogatja az aranyáron elérhető tíz banán megvásárlását, a vásárlók a szubvencióval is csak tíz alig fellelhető banánon osztozkodhatnak.

Ernst emlékeztetett, hogy

előrejelzések szerint Németország gáztartalékai 2023 februárjára kiürülnek.

Ezért Németország már nincs abban a helyzetben, hogy a klímáért aggódjon, ott a gazdasági összeomlás és a kezelhetetlen társadalmi feszültségek megelőzése a cél. Németország ezért döntött úgy – Hollandiához, Ausztriához és Franciaországhoz hasonlóan –, hogy újra beindítja a szén alapú villamos energia termelését, amellyel tíz atomreaktor teljesítményének megfelelő villamos energiához juthat.