Franciaországban már milliók szorulnak állami élelmiszersegélyre

Vágólapra másolva!
A francia statisztikai hivatal, az Insee kedden publikált adatai szerint már 2 és 4 millió közé tehető azoknak az embereknek a száma, akik Franciaországban valamilyen típusú élelmezési segélyre szorulnak. A támogatás fajtái között szerepelnek az élelmiszercsomagok, a szociális élelmiszerboltok, az ételosztás és az élelmiszervásárlási utalványok – közölte a BFM televízió.
Vágólapra másolva!

A segélyezettek 52 százaléka igen fiatal és aktív korú: 25-49 év közötti. A 65 éven felüliek mindössze 10 százalékot képviselnek.

A nők elsősorban az élelmiszercsomagok és a szociális boltok kedvezményezettjei (72 százalékban), a férfiak pedig az ételosztáson jelennek meg kiugró arányban (77 százalék).

Csaknem kétszer annyi egyedülálló (42 százalék) szorul ingyen élelemre, mint az egyszülős háztartások (24 százalék), vagy a gyermekes családok (22 százalék). Az igénylők 46 százaléka szociális lakásban lakik, egynegyedük (25 százalék) hagyományos albérlő, és csak 5 százalékuk lakik saját tulajdonú ingatlanban.

Az Insee felhívja a figyelmet arra, hogy

"a felmérés mintájában – azaz a kérdőív megválaszolásához elegendő francia nyelvtudással rendelkezők között – 44 százalék volt a migráns hátterű személy."

A statisztikai hivatal becslései szerint az élelmezésre szorulók hozzávetőleg 14 százaléka nem is beszél franciául.

A segélyezettek csaknem 60 százaléka havonta kétszer igényel segítséget, 40 százalékuk pedig már hetente egy vagy két alakalommal is.

Jövedelmet tekintve a kérelmezők 55 százaléka már lakhatási támogatásban is részesül, 29 százalékuk munkakeresési támogatást is kap, és csak 25 százalékuknak van bérből származó jövedelme.

A francia statisztikai hivatal összesítése szerint 2 és 4 millió közé tehető azoknak az embereknek a száma, akik valamilyen típusú élelmezési segélyre szorulnak.