Két új atomreaktor épülhet Svédországban

Vágólapra másolva!
Svédországban jelenleg hat reaktor működik három erőműben, amelyek az ország villamosenergia-ellátásának mintegy 30 százalékát biztosítják. A Vattenfall nevű, állami energiacég vezetője a napokban bejelentette, hogy két új atomreaktort terveznek építeni.
Vágólapra másolva!

A Ringhals atomerőműben, ahol 2019-ben és 2020-ban idő előtt leállítottak egy-egy reaktort, most
két kisebb reaktor épülhet.

Erről az állami tulajdonban lévő Vattenfall energiacég egyik vezetője, Anna Borg számolt be – írja a Svenska Dagbladet című svéd lap.

Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány kezdeményezésénél tart a vállalat, amely 2023-24 körül készülhet el.

Ha a politika a megvalósítás mellett dönt – amire a jelenlegi kormány az utóbbi időben nyitottnak mutatkozik – és minden jól alakul, akkor a '30-as évek elején üzembe állhatnak az új reaktorok.

A két kis moduláris reaktor teljesítménye 300 megawatt körüli lenne, ami harmada egy hagyományos atomreaktornak.

A Vattenfallnak nem lenne teljesen új ez a típusú reaktor, már részt vesz ilyen típusú reaktor megvalósításában Észtországban. Borg kifejtette, szükség van a fossziliamentes energiára, ugyanakkor az új reaktorok esetleges megépítése nem befolyásolja a vízi- és szélenergetikai beruházásbővítéseket.

A szakember jelezte, a komoly gondot jelentő szűk észak-déli átviteli kapacitás bővítése is időszerű.

Svédországban jelenleg hat reaktor működik három erőműben, a korábbi tizenkettő helyett, amelyek az ország villamosenergia-ellátásának mintegy 30 százalékát biztosítják.

A jelenleg működő atomreaktorok 1100 megawat teljesítményűek. A Vattenfall üzemeltetésében lévő szélturbinák öt-hat, míg a tengeriek 15 megawattosak.