Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A belga-svájci tulajdonú Barry Callebaut cég csütörtökön közölte, hogy Wieze-i üzemében - amely saját állítása szerint a világ legnagyobb csokoládégyára - elővigyázatosságból leállították az összes gyártósorukat, amíg a fertőzést kivizsgálják - írja az apnews.com.

Az összes, június 25-e után gyártott csokoládékészítményt kivonták a forgalomból az illetékes hatóságok.

A Barry Callebaut több, világszerte értékesített márka számára gyárt csokoládét.

A cég gyáraForrás: Belga via AFP/Nicolas Maeterlinck

A vállalat június 27-én fedezte fel a szalmonella baktériumot a gyárban előállított termékekben. "A szigorú élelmiszerbiztonsági eljárások gyorsan azonosították a lecitint, mint a szennyeződés forrását" - írta a cég sajtóközleményében.

A vállalat közölte, hogy tájékoztatta a belga élelmiszer-biztonsági hatóságokat, és felveszi a kapcsolatot azokkal a vásárlókkal, akiknek a birtokában fertőzött termékek lehetnek.

Amennyiben a cég termékei tömeges fertőzést okoznak, a vállalattól megvonhatják a gyártási engedélyt.

Az év elején legalább 200 szalmonellás esetet jelentettek, amelyek feltehetően az olasz Ferrero cég által üzemeltetett másik belga üzemben készült húsvéti csokoládétojásokhoz kapcsolódtak, melyről az Origo is beszámolt.