Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

csokoládé, gyár, Barry Callebaut, belga csokoládégyár, Belgium
Illustration picture shows the Barry Callebaut production site in Wieze, Lebbeke, Thursday 30 June 2022. Chocolate producer Barry Callebaut has shut down production at the factory in Wieze in East Flanders - the largest chocolate factory in the world - after the discovery of salmonella in a production lot. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A belga-svájci tulajdonú Barry Callebaut cég csütörtökön közölte, hogy Wieze-i üzemében - amely saját állítása szerint a világ legnagyobb csokoládégyára - elővigyázatosságból leállították az összes gyártósorukat, amíg a fertőzést kivizsgálják - írja az apnews.com.

Az összes, június 25-e után gyártott csokoládékészítményt kivonták a forgalomból az illetékes hatóságok.

A Barry Callebaut több, világszerte értékesített márka számára gyárt csokoládét.

A cég gyára Forrás: Belga via AFP/Nicolas Maeterlinck

A vállalat június 27-én fedezte fel a szalmonella baktériumot a gyárban előállított termékekben. "A szigorú élelmiszerbiztonsági eljárások gyorsan azonosították a lecitint, mint a szennyeződés forrását" - írta a cég sajtóközleményében.

A vállalat közölte, hogy tájékoztatta a belga élelmiszer-biztonsági hatóságokat, és felveszi a kapcsolatot azokkal a vásárlókkal, akiknek a birtokában fertőzött termékek lehetnek.

Amennyiben a cég termékei tömeges fertőzést okoznak, a vállalattól megvonhatják a gyártási engedélyt.

Az év elején legalább 200 szalmonellás esetet jelentettek, amelyek feltehetően az olasz Ferrero cég által üzemeltetett másik belga üzemben készült húsvéti csokoládétojásokhoz kapcsolódtak, melyről az Origo is beszámolt.