Óriási tűz tombol a Machu Picchu közelében. Ennek oka, hogy a helyi gazdák füvet égettek vetés előtt az ókori inka város romjainál, ami lángra kapott és a megfékezhetetlen tűz már 20 hektáron emésztett fel.

A perui tűzoltók egy hatalmas és gyorsan terjedő erdőtűz megfékezéséért küzdenek Machu Picchunál, az egykori inkák szent romjainál. Csütörtökön az Andok-hegységben fekvő ősi város bezárásával fenyegetett a tűz. A tűz kedden kezdett el terjedni, amikor a helyi gazdák füvet és törmeléket égettek, hogy felkészüljenek a vetésre.

Szerdáig körülbelül 20 hektárt borított be a tűz – közölte a közeli Cusco város polgármestere.

A Machu Picchut, a hegy tetején álló kőépítmények komplexumát több mint 500 évvel ezelőtt építették az inkák, akiknek birodalma a mai Dél-Ecuadortól Chile középső részéig terjedt - írja a The Guardian.

A tűzoltók nehézségekbe ütköznek. Már két napja oltjuk az erdőtüzet, és nem sikerült megfékezni, mivel a terület eléggé megközelíthetetlen – mondta a katasztrófaelhárítási iroda igazgatója.

A lélegzetelállító romok a régiót Peru leglátogatottabb turisztikai célpontjává tették, a világ hét új csodája közé tartoznak.