Nem Oroszország, hanem a Nyugat robbanthatja ki a harmadik világháborút - erre utalt egyértelműen - (nyilván az orosz elnök véleményét közölve) Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Ugyanakkor Peszkov azt mondta, reméli, hogy a Nyugaton legalább egy kevés megmaradt a politikai gondolkodásból és észszerűségéből.

Most az apokalipszis lehetőségét veted fel. Beszéljünk valami konstruktívabbról. Bízzunk benne, hogy végül is valamilyen politikai elme és akarat még mindig legalább részben megmaradt a kollektív Nyugaton – mondta egy interjúban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő arra a kérdésre, hogy lehetséges-e a harmadik világháború. Ezzel egyértelműen arra utalt, hogy az oroszoknak ez nem áll szándékában, tartanak azonban attól, hogy a Nyugat eljut idáig.

A Kreml képviselője megjegyezte, hogy Oroszországban a politikai gondolkodás teljes mértékben megmarad.

„Ez biztos, nincsenek kétségeim" – hangsúlyozta Peszkov.

Korábban, június 30-án Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök azt mondta, hogy a NATO-országok nem terveznek katonai konfliktusba bocsátkozni Oroszországgal. Egyúttal viszont bejelentette a szövetség „elrettentő képességének növelésére" irányuló szándékát.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ugyanakkor kijelentette, hogy a szövetség nem tekinti magát az ukrajnai konfliktus részének, és nem akarja, hogy az átterjedjen az ország határain túlra. Azt is megjegyezte, hogy a szövetség azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megakadályozza a közvetlen konfliktust Oroszországgal, mert az abból származó károk összehasonlíthatatlanok lesznek. Percről percre közvetítésünk a háborúról itt olvasható.