Migránsháború: rettegnek a vajdasági magyarok

Szabadka
Vágólapra másolva!
Sorra érkeznek a helyi magyarok kommentárjai a közösségi oldalakon a szombat hajnali lövöldözéshez kapcsolódóan. Van, aki szerint a mostani eset csak a kezdete valaminek. Szombat hajnalban két migránsbanda csapott össze a szerb-magyar határ közeli erdőben, késekkel és fegyverekkel támadtak egymásra, sőt, információk szerint a kiérkező rendőrökre is rátámadtak a bevándorlók.
Vágólapra másolva!

“Elkezdődött a felfegyverkezés. Sajnos a katonák már egy ideje itt vannak közöttünk. Mi lesz még ezután?

Rettegünk, hogy hol fogják még használni a beszerzett fegyvereket a bevándorlók”

- írják aggódó helyiek a közösségi oldalakon a hajnali lövöldözés után, hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA

Egy másik, a hírhez hozzászóló lakos attól tart, hogy a fegyveres atrocitásokat nemcsak egymással szemben követik el a bevándorlók, hanem a helyiek ellen fordulnak.

– fogalmaz.

Forrás: V4NA

Olyan hozzászólást is lehet olvasni a közösségi oldalakon, miszerint nem kellene a migránsokat beengedni, és várható volt, hogy előbb vagy utóbb a szombatihoz hasonló események történnek majd.

Mint ismert, szombat hajnalban migránsok két csoportja támadt egymásra lőfegyverekkel a magyar határhoz közeli szabadkai erdőben, a helyszíni beszámolók szerint több súlyos sérült és halott is van. Ráadásul a migránsok a kiérkező rendőrökre is rátámadtak.

Őrjöngő tömeggé váltak a határ szerbiai oldalán ragadt migránsok

- írja közleményében a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége.

Családjaikat, gyerekeiket is veszélyben érzik a helyiek Forrás: V4NA/Pannon RTV

A szerbiai magyar párt szerint nyílt titok, hogy szervezett embercsempészet történik az Unió és a Vajdaság északi határán. A VMDK aláhúzza: félő, hogy ha most nem lesz megfelelő reakció a hatóságok részéről, akkor az eddig is feszült migránshelyzet tovább fokozódik és további nemkívánatos eseményekre kerül sor.

Családjainkat, gyerekeinket veszélyben érezzük

– írja a párt a közleményében.

Hozzáteszik: követelik, hogy a migránsokat telepítsék ki a vajdasági magyar településekről, a migránsokat pedig zárt befogadóközpontokba helyezzék el.

Nő a nyomás a déli határon

Az elmúlt időszakban érezhetően megnőtt a Vajdaságba érkező migránsok száma. A magyar határ melletti városokban drasztikusan több illegális bevándorlóval lehet találkozni, mint korábban. A legérintettebb települések Szabadka, Magyarkanizsa és Torda, írja a V4NA.

A bevásárlóközpontok és a vasúti sínek mellett folyamatosan találkozni fiatal bevándorló férfiakkal. A magyar határkerítés mellett húzódó erdőben is gyakran megbújnak, onnan próbálnak meg újra átszökni az Európai Unió területére. A szerb rendőrök folyamatosan begyűjtik és elszállítják a bevándorlókat. De hiába az igyekezet, mire az egyik bandát autóbusszal elszállítják a presevói befogadóközpontba, addigra egy másik a menetrend szerinti járattal már újra a határ felé veszi az irányt.

A migránsok segítségére vannak a taxisok is. A bevándorlókért szinte harcot vívnak, ugyanis brutálisan magas áron szállítják őket a magyar határig.

Ők elviekben nem tesznek semmi törvényelleneset, mert nem kötelesek megkérdezni, hogy utasaik honnan származnak, vagy van-e tartózkodási engedélyük.