Hiába próbálnak a németek leválni az orosz földgázról, nem tudják időben megépíteni az ehhez szükséges terminálokat. A cseppfolyósított földgáz – vagy röviden LNG – Németország orosz gáztól való függőségét hivatott csökkenteni. A Zukunft Gas gázipari szövetség szerint két LNG-terminál építése a reméltnél hosszabb időt vehet igénybe - írja a V4NA.

Nem biztos, hogy időben működőképes lesz az a két LNG-terminál, amelyet év végéig üzembe kellene helyezni Schleswig-Holsteinben és Alsó-Szászországban, hogy a cseppfolyósított gázzal kiváltsák az orosz energiahordozót – vélekedik a Zukunft Gas, a német gázipari szövetség.Az egyik terminál esetében még döntés sem született a beruházás részleteiről, így nem csoda, hogy már most csúszásra készülnek Németországban.

"Egyelőre csak az egyik úszó LNG-terminálnak van egyértelmű megvalósítási perspektívája. A tervezett helyhez kötött terminálok esetében még mindig nincs végleges beruházási döntés. Ebben és néhány más szabályozási kérdésben az iparágnak végre tisztán kell látnia" – mondta Timm Kehler, a Zukunft Gas elnökségi tagja, aki hozzátette, hogy a német kormány tervei szerint az LNG-terminálokon keresztül jövőre el kell érni a 13 milliárd köbméteres földgázkapacitást. Ehhez azonban nem elég megépíteni a terminálokat, azokat fejleszteni is kell, de már a megépítéssel is gondok vannak.

Jelenleg még bizonytalan, hogy a németországi földgáztározók a következő télre megfelelő töltöttséggel rendelkeznek-e majd.

LNG-terminál HorvátországbanForrás: ec.europa.eu

A tározók jelenleg 60,26 százalékban vannak megtöltve. Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter célja, hogy a tározók november elejére legalább 90 százalékban megteljenek. Azonban ha ezt sikerülne is elérni, ez a mennyiség nem lenne elegendő a teljes fűtési szezonra, ha nem érkezne utánpótlás. Klaus Müller, a Szövetségi Hálózati Ügynökség (Bundesnetzagentur) elnökének becslése szerint a gáztározók egy átlagos télen csak két és fél hónapig lennének elegendők a kereslet kielégítésére.

Az Ügynökség szerint így csak akkor lehetne elkerülhető a téli gázhiány, ha már nyáron visszafognák a fogyasztást, 20 százalékkal. A szakértők szerint azonban erre kevés esély van.

A legnagyobb mennyiségű LNG-t az Egyesült Államok szállíthatja Európába, amely az ukrajnai háború kirobbanása óta megháromszorozta a cseppfolyósított földgáz exportját. Katar valószínűleg csak 2023-tól lesz képes nagyobb LNG-szállításokra Németországba. Habeck gazdasági miniszter májusban hivatalosan is aláírta a német-katari energetikai partnerséget. De erősen kétséges, hogy akkorra sikerül kiépíteni a megfelelő infrastruktúrát a gáz kirakodásához.