Manfred Weber megint siránkozik: Orbán Viktorra panaszkodik, és el akarja osztani Európában a magyar gázt

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője.
Vágólapra másolva!
Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba (EU) érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban - erről beszélt az MTI szerint Manfred Weber egy német lapnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy miközben a nyugati országok belesodorták az Uniót az energiahiányt okozó embargós hisztériába, most azoktól az országoktól - köztük Magyarországtól - akarják elvenni a tartalékot, amelyek reálisan gondolkodtak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Néppárt (EPP) elnöke a Der Tagesspiegel című német lap vasárnapi számában közölt interjúban előbb felmondta az ideológiai leckét, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök "gyűlöli az életmódunkat", és "visszataszítónak tarja a szabadságot, a demokráciát és a jogállamiságot", ezért az EU háborús célpont.

Ezért "nehéz télre kell számítanunk", mert az orosz államfő eddigi tevékenysége alapján abból kell kiindulni, hogy tovább korlátozza, vagy akár teljesen leállítja a földgázszállítást az EU-ba, erre pedig már most fel kell készülni - tette hozzá Manfred Weber.

Mint mondta, a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak még júliusban rendkívüli ülést kell tartania, amelyen előkészítik az EU "vészhelyzeti ellátását" őszre és télre.

Feltétlenül dönteni kell a "kötelező érvényű energiaszolidaritásról"

- húzta alá a német politikus, kifejtve: el kell kerülni a koronavírus-világjárvány első szakaszában kialakult "zűrzavart", amikor mindenki lezárta a határokat és "Európa kudarcot vallott". Weber arról nem beszélt, hogy akkor legelőször a németek foglaltak le minden maszkot, amelyet a hamburgi kikötőben pakoltak ki és Európa más országaiba szállítottak. Általában a nyugati politikusok így gondolják a szolidaritást:

ha nekik kell valami, azt adják oda a többiek.

Manfred Weber Fotó: Csudai Sándor - Origo


Manfred Weber szerint a rendkívüli uniós csúcson "a gáz méltányos elosztását célzó kötelező intézkedésekről" kell dönteni. A közösség területén működő gáztározókat közösen kell üzemeltetni, mert elfogadhatatlan lenne, hogy a "szerencsés" tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak. A beszerzést is közösen kell intézni, hiszen csökkennének a fogyasztói árak, ha az EU tagjai együtt vásárolnának földgázt - mondta Manfred Weber.

Arra a felvetésre, hogy az EU-s szerződések alapján mindez nem tűnik könnyen megvalósíthatónak, azt mondta, hogy az Unió működését szabályozó Lisszaboni Szerződés valóban csak korlátozott hatásköröket biztosít az energiaágazatban, de ez így volt a koronavírus-világjárvány esetében is, és az EU mégis közösen szerezte be a vakcinákat. A vakcinabeszerzés körüli botrányról (Ursula von der Leyen és a Pfizer-vezér korrupciógyanús egyeztetéséről) megint nem beszélt.

Arról is beszélt, hogy a kül- és biztonságpolitikában szakítani kell a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatallal. "Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk külpolitikai kérdésekben vagy az uniós olajembargó ügyében" - mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, aki ezek szerint még nem hallott a fékek és ellensúlyok rendszeréről.