Újraindul a kutatás az olaszországi gleccseromlás túlélői után

climate environment accident mountains TOPSHOTS Horizontal
This view taken on July 4, 2022 shows the glacier that collapsed the day before on the mountain of Marmolada, the highest in the Dolomites, one day after a record-high temperature of 10 degrees Celsius (50 degrees Fahrenheit) was recorded at the glacier's summit. - Rescuers resumed the search for survivors today after an avalanche set off by the collapse of the glacier, the largest in the Italian Alps, killed at least six people and injured eight others. (Photo by Pierre TEYSSOT / AFP)
Vágólapra másolva!
Az olaszországi Dolomitokban újraindult a keresés annak a gleccseromlásnak a túlélői után, amelyben legalább hatan meghaltak. A hatóságok szerint még körülbelül 15 ember után kutatnak, az eltűntek pontos száma egyelőre nem ismert, mivel a baleset idején több csoport is tartózkodott a helyszínen. Eddig kilenc sérültet tartanak számon.
Vágólapra másolva!

Az olaszországi Dolomitokban újraindult a keresés annak a gleccseromlásnak a túlélői után, amelyben legalább hatan meghaltak - írja a The Guardian.

A hatóságok szerint akár 15 ember is eltűnhetett, miután vasárnap délután az alpesi gleccser egy nagy darabja elszabadult, a lavina pedig elsodort egy csoport hegymászót a Marmolada-csúcs közelében.

Kilencen megsérültek, a sérültek közül ketten súlyos állapotban vannak.

Az olaszországi Dolomitok legmagasabb hegyén, a Marmolada-hegyen összeomlott gleccser Forrás: AFP/Pierre Teyssot

Michela Canova, a mentőszolgálat szóvivője szerint a balesetet szenvedett hegymászók pontos száma nem ismert, a tragédia idején több csoport is tartózkodott a helyszínen.

A hatóságok jelenleg a parkolóban lévő rendszámtáblákat ellenőrzik annak megállapítása érdekében, hogy pontosan hány embert keresnek.

A balesetben meghalt hat hegymászó között külföldiek is lehetnek - számolt be az olasz média.

Újraindul a kutatás az olaszországi gleccseromlás túlélői után Forrás: AFP/Pierre Teyssot

A mentőalakulatok a túlélők utáni kutatást vasárnap este felfüggesztették, mivel fenállt a további omlásveszély az érintett területen.

Szakértők szerint a június vége óta Olaszországot sújtó intenzív hőhullám is közrejátszhatott a balesetben, a csúcson a hőmérséklet meghaladta a 10 Celsius-fokot, egyes feltételezések szerint a gleccser a következő 25-30 évben teljesen eltűnhet.

A baleset helyszíne, a Marmolada, amely mintegy 3300 méter magas, a legmagasabb csúcs a Dolomitok keleti részén.