Az olaszországi Dolomitokban újraindult a keresés annak a gleccseromlásnak a túlélői után, amelyben legalább hatan meghaltak. A hatóságok szerint még körülbelül 15 ember után kutatnak, az eltűntek pontos száma egyelőre nem ismert, mivel a baleset idején több csoport is tartózkodott a helyszínen. Eddig kilenc sérültet tartanak számon.

Az olaszországi Dolomitokban újraindult a keresés annak a gleccseromlásnak a túlélői után, amelyben legalább hatan meghaltak - írja a The Guardian.

A hatóságok szerint akár 15 ember is eltűnhetett, miután vasárnap délután az alpesi gleccser egy nagy darabja elszabadult, a lavina pedig elsodort egy csoport hegymászót a Marmolada-csúcs közelében.

Kilencen megsérültek, a sérültek közül ketten súlyos állapotban vannak.

Az olaszországi Dolomitok legmagasabb hegyén, a Marmolada-hegyen összeomlott gleccserForrás: AFP/Pierre Teyssot

Michela Canova, a mentőszolgálat szóvivője szerint a balesetet szenvedett hegymászók pontos száma nem ismert, a tragédia idején több csoport is tartózkodott a helyszínen.

A hatóságok jelenleg a parkolóban lévő rendszámtáblákat ellenőrzik annak megállapítása érdekében, hogy pontosan hány embert keresnek. 

A balesetben meghalt hat hegymászó között külföldiek is lehetnek - számolt be az olasz média.

Újraindul a kutatás az olaszországi gleccseromlás túlélői utánForrás: AFP/Pierre Teyssot

A mentőalakulatok a túlélők utáni kutatást vasárnap este felfüggesztették, mivel fenállt a további omlásveszély az érintett területen. 

Szakértők szerint a június vége óta Olaszországot sújtó intenzív hőhullám is közrejátszhatott a balesetben, a csúcson a hőmérséklet meghaladta a 10 Celsius-fokot, egyes feltételezések szerint a gleccser a következő 25-30 évben teljesen eltűnhet.

A baleset helyszíne, a Marmolada, amely mintegy 3300 méter magas, a legmagasabb csúcs a Dolomitok keleti részén.