A súlyos áradások miatt Ausztráliában kedden természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították Új-Dél-Wales államot a kontinensnyi méretű ország keleti partvidékén.

A hétfőn késő este történt bejelentés lehetővé teszi a sürgősségi pénzek gyors folyósítását az érintett területekre. Péntek óta, különösen Sydney-ben, hatalmas felhőszakadások voltak.

Csónakkal közlekedik egy férfi árvízben álló autók mellett Sydney északnyugati külvárosában, Windsorban, 2022. július 5-énForrás: MTI/AP/Mark Baker

A BBC világrádió híradása szerint

Új-Dél-Wales egyes részein négy nap alatt több csapadék hullott, mint Londonban egy év alatt.

Kedd reggel óta mintegy 50 ezer embert szólítottak fel arra, hogy vonuljon biztonságos helyre az ár miatt. Az éjszaka folyamán több százan kértek sürgősségi segítséget - jelentette az ABC helyi televízió.

Árvízben elmerült autó sodródik egy utcán a Sydney-től északra fekvő Ourimbah településen, 2022. július 5-énForrás: MTI/EPA-AAP/Jeremy Piper

A mentőszolgálatokat többször is kihívták a lakosság mentésére. Csaknem húszezer házban nincs áram, nagy területek állnak méteres víz alatt.

Ausztrália keleti partvidéke és Új-Zéland északi szigete közötti erőteljes alacsony nyomású időjárási rendszer nedvességet és hullámokat sodort Új-Dél-Wales felé, és ez okozza a felhőszakadást.

Árvízben álló autók között gyalogol egy férfi Sydney északnyugati külvárosában, Windsorban, 2022. július 5-énForrás: MTI/AP/Mark Baker

Az érintett területek egy része június végén még mindig a februári és márciusi történelmi áradásokból lábadozott.

Szélsőséges időjárási jelenségek régóta sújtják Ausztráliát, és ezeket az utóbbi években az éghajlatváltozás csak súlyosbította. Január közepén például az ország nagy részén hőhullám tombolt, az ország nyugati részén 50 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek.