Huszonkét migráns, köztük három gyermek halt meg a Földközi-tengeren

migráns, migráció, Málta
Floriana, 2019. április 14. Afrikai bevándorlókkal a fedélzetén érkezik a máltai haditengerészet hajója a Valletta melletti Floriana város Hay Wharf kikötőjébe 2019. április 13-án, miután Németország, Franciaország, Portugália és Luxemburg megegyezett a Máltánál veszteglő civil mentőhajó 62 utasának egymás közötti elosztásáról. A migránsokat a Sea-Eye német segélyszervezet Alan Kurdi hajója vette fel a Földközi-tengeren, a líbiai Zuvara partjainál április 3-án. MTI/EPA/Domenic Aquilina
Vágólapra másolva!
Huszonkét mali migráns, köztük három gyermek halt meg Líbia partjainál - közölte kedden a bamakói vezetés.
Vágólapra másolva!

A külföldön élő mali állampolgárok ügyeivel foglalkozó minisztérium közlése szerint migránsok egy 83 fős csoportja egy bárkában június 22-én veszélybe került a Földközi-tengeren. A hajó fedélzetéről 61 embert, köztük néhány mali állampolgárt is sikerült biztonságba helyezni a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közreműködésével.

Az ENSZ szakosított szervezetének szóvivője szerint 2022 első negyedévében a tavalyi év azonos időszakához képest jelentősen megnőtt a migránsok áramlása a nyugat-afrikai Niger és Mali érintésével a kontinens északi részébe.

Elemzők szerint a megnövekedett migrációs nyomás hátterében a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború gazdasági hatásai állnak.

A kép illusztráció. Forrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta káosz uralta Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és arab országokból Európába menekülőknek, akiket embercsempészek hajókon próbálnak átjuttatni a tengeren. Az illegális bevándorlók jelentős részét begyűjti és hazatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség.