A londoni Nemzeti Galériában hétfő délután a klímaaktivisták úgy próbálták magukra felhívni a figyelmet, hogy odaragasztották magukat John Constable egy alkotásának keretéhez, miután az eredeti festményre erősítették az apokaliptikus jövőt ábrázoló saját nyomtatott képverziójukat.

A biztonsági szabályzatot megszegve, két aktivista átlépte a The Hay Wain (A szénásszekér) című festmény előtti kötélkorondt és odaragasztotta magát a festményhez. Just Stop Oil (JSO) feliratú pólót  viseltek és élesen tiltakoztak.

Egy saját maguk által szerkesztett képet is felragasztottak a festményre, ezzel vízionálva a közelgő világkatasztrofával kalpcsolatos jövőbeli elképzelésüket - derül ki a BBC News beszámolójából.

A kiérkező rendőrök őrizetbe vették  a tüntetőket, a restaurátorok pedig felmérték a kárt. Kisebb mértékben sérült a keret és a lakkréteg is lepattogott, de mindkét sérülés helyreállítható.

Mint kiderült, a két brightoni tiltakozó a 22 éves, zenét tanuló Eben Lazarus és a 23 éves, pszichológiát hallgató Hannah Hunt volt.
A Nemzeti Galéria legnépszerűbb festményei közé tartozó, 1821-ből származó Constable-kép a suffolki mezőkön áthaladó szekeret ábrázol. Az aktivisták egy olyan apokaliptikus jövőt mutató színes nyomtatvány-változatot rögzítettek a képre, amely elmondásuk szerint "az éghajlati összeomlást ábrázolja, és azt, hogy ez mit fog tenni ezzel a tájjal".


A magát művészetszeretőként leíró Lazarus azzal érvelt, hogy miközben a művészet fontos, és meg kell őrizni a jövendő generációk számára, ugyan mi haszna, ha nem lesz mit enni. 
A kép kedden már ismét megtekinthető a Trafalgar téren álló múzeumban.


A JSO aktivistacsoport a napokban más akciókat is végrehajtott. Egy skót galériában és a vasárnapi silverstone-i Forma-1 autóversenyen is demonstráltak.