A chicagói lövöldözés gyanúsítottját hétrendbeli gyilkossággal vádolták meg

chicago, lövöldözés, park, lövöldöző, merénylő, felvonulás, usa, egyesült államok
Highland Park, 2022. július 5. Rendőrök Chicago Highland Park nevű elővárosában, ahol egy fegyveres tüzet nyitott az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson 2022. július 4-én. A lövöldözésben legkevesebb hatan életüket vesztették, több tucat sérültet kórházba szállítottak. A rendőrség a lövöldözéssel kapcsolatban őrizetbe vett egy 22 éves férfit, Robert E. Crimót. MTI/AP/Nam Y. Huh
Vágólapra másolva!
Hétrendbeli gyilkosság vádjával néz szembe az a 21 éves férfi, aki a vád szerint tüzet nyitott a július 4-i chicagói felvonuláson, és legalább hét embert megölt, több mint 30-at pedig megsebesített - írja a SkyNews.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, lövöldözés történt Chicagóban, a július 4-i fesztiválon.

A gyanúsítottat, Robert E Crimo III-at órákkal a hétfői támadás után tartóztatták le az Illinois állambeli Highland Park külvárosában.

A 21 éves férfi több hétig tervezte a támadást, és a gyanú szerint egy tűzlétrán mászott fel egy üzlet tetejére, ahonnan több mint 70 lövést adott le az ünneplő tömegre egy nagy teljesítményű AR-15 típusú támadófegyverrel.

AR-15 típusú fegyver Forrás: Wikipédia

A rendőrség szerint a gyanúsított női ruhába öltözött, hogy elrejtse arctetoválásait és elvegyülhessen a tömegben, miközben menekült a helyszínről.

Eric Rinehart, Lake megye államügyésze elmondta, hogy Crimo ellen még több tucat vádat emelnek, és ha elítélik, életfogytiglani börtönbüntetés vár rá, feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

Robert Crimo szülei a Twitteren keresztül kiadott közleményükben azt mondták, hogy szívük mélyén együttéreznek az áldozatokkal.

"Mindannyian anyák és apák, nővérek és testvérek vagyunk, és ez egy szörnyű tragédia sok családnak, az áldozatoknak, a parádézóknak, a közösségnek és a saját családunknak" - fogalmaztak. "A szívünk, a gondolataink és az imáink mindenkivel együtt járnak."

Highland Park, 2022. július 5. Rendőrök Chicago Highland Park nevű elővárosában, ahol egy fegyveres tüzet nyitott az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson 2022. július 4-én. A lövöldözésben legkevesebb hatan életüket vesztették, több tucat sérültet kórházba szállítottak. A rendőrség a lövöldözéssel kapcsolatban őrizetbe vett egy 22 éves férfit, Robert E. Crimót. MTI/EPA/Tannen Maury Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

A halottak között volt Nicholas Toledo, egy hetvenes éveiben járó mexikói nagypapa, aki a családjával ünnepelte a függetlenség napját a felvonuláson, és Jacki Sundheim, egy közeli zsinagóga tanára.

A Lake County Major Crime Task Force szóvivője elmondta, hogy a gyanúsítottat letartóztatták, miután kiszúrták a járművét, és a rendőrök a helyszínen egy második puskát is találtak az autójában.

A nyomozók egyelőre nem ismerik a lövöldözés indítékát, de azt elmondták, hogy Crimo legálisan vásárolt két nagy teljesítményű puskát és három másik fegyvert.

Highland Park, 2022. július 5. Rendőrök Chicago Highland Park nevű elővárosában, ahol egy fegyveres tüzet nyitott az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson 2022. július 4-én. A lövöldözésben legkevesebb hatan életüket vesztették, több tucat sérültet kórházba szállítottak. A rendőrség a lövöldözéssel kapcsolatban őrizetbe vett egy 22 éves férfit, Robert E. Crimót. MTI/AP/Nam Y. Huh Forrás: MTI/AP/Nam Y. Huh

Mindez annak ellenére történt, hogy a hatóságokat 2019-ben kétszer is kihívták az otthonához, miután egy családtagja szerint azzal fenyegetőzött, hogy "mindenkit megöl" ott.

A támadásban használt puskát legálisan vásárolták Illinois-ban 2021 során, mondta a Task Force szóvivője.