A moszkvai vezetésnek nem tetszik, hogy Franciaországban nyilvánosságra hozták Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron egyik beszélgetésének hanganyagát - írja a Sky News. Egyre fenyegetőbb hangnemet használ mindkét ország a másikkal. 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt nyilatkozta egy vietnámi sajtótájékoztatón, hogy a moszkvai vezetésnek nem tetszik, hogy Franciaországban nyilvánosságra hozták Emmanuel Macron és Vlagyimir Putyin egyik beszélgetésének hanganyagát. "Természetesen nem tartom diplomáciailag elfogadhatónak, hogy az egyik oldal nyilvánosságra hozta a felvételt" - mondta.

Bui Thanh Son vietnami külügyminiszter üdvözli Szergej Lavrov orosz külügyminisztert Hanoiban 2022. július 6-ánForrás: MTI/EPA/AFP Pool/Nhac Nguyen

Arról is beszélt, hogy Oroszország hajlandó részt venni a tárgyalásokon, amennyiben azok által nem "szégyenül meg" az ország.

Az az elvünk, hogy csak olyan módon tárgyalunk, ami nem hoz ránk szégyent. Mindig azt mondjuk, amit gondolunk, és készek vagyunk a szavainkat és a pozíciónkat megmagyarázni - tette hozzá.

Macron elnök stábja egyébként rosszul kalkulált, semmivel nem javult a francia elnök megítélése saját hazájában a felvétel közzététele után: nyilvánvalóan arra számítottak, hogy államférfiként mutathatja magát a világ egyik legerősebb politikusával szemben. Azonban kiderült, hogy meglepően tájékozatlan Macron, és azt is nehéz lenne állítani, hogy Putyin különösebben tisztelné.

Ami biztos: egyre fenyegetőbbé válik a hangnem a két ország között.