Öt európai országban letartóztattak 39 feltételezett embercsempészt, akik a La Manche csatornán át törvénytelenül migránsokat utaztattak Nagy-Britanniába - közölte szerdán az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete.

A hágai székhelyű Europol sajtóközleménye szerint a letartóztatottak ugyanabban az embercsempészbandában tevékenykedtek. Kis csónakokon vittek át migránsokat a csatornán, de rendszeresen változtattak a taktikán, hogy elkerüljék a lebukást: az éjszaka leple alatt többnyire nagyobb csónakokat indítottak el, nem törődve a migránsok biztonságával.A bűnszervezet leleplezése a Belgium, Franciaország, Németország, Hollandia, Franciaország és az Egyesült Királyság bűnüldöző és igazságügyi hatóságai közötti szoros együttműködés eredménye volt, amelyet az Europol is támogatott.

A kép illusztráció.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio

Az Europol szerint a hálózat mintegy 10 ezer illegális bevándorlót csempészhetett át Nagy-Britanniába az utóbbi 12-18 hónapban, és ezáltal megközelítőleg 60 millió euró profitra tehettek szert.A nemzeti rendvédelmi szervek több mint 1200 mentőmellényt, mintegy 150 gumicsónakot, több tízezer eurónyi készpénzt, valamint lőfegyvereket és kábítószert is lefoglaltak az akció során. A műveletben 900 rendőr vett részt.