A mentők testrészeket találtak az eltűnt túrázók keresése során, miután egy hatalmas lavina legalább hét ember halálát okozta Olaszországban.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, lavinaomlás történt Olaszországban vasárnap.

A magyar túrázok sértetlenül megúszták a lavinaomlást. 

Canazei, 2022. július 5. Mentőhelikopterrel kutatnak eltűntek után 2022. július 5-én a Punta Rocca gleccser felett, amelynek egy darabja letörött és hegymászókat sodort el egy népszerű túraútvonalon az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának lejtőin két nappal korábban. A természeti katasztrófában legkevesebb heten életüket vesztették, nyolcan megsérültek, tizenhárom embert még keresnek. MTI/AP/Luca BrunoForrás: MTI/AP/Luca Bruno

Hétfőn az eső akadályozta az eltűnt túrázók utáni  keresést, de kedden a napos időjárás lehetővé tette, hogy a helikopterek több mentőcsapatot szállítsanak a helyszínre - bár a remény, hogy bárkit is élve megtalálnak, egyre halványult.

A hatóságok kezdetben 13 túrázó eltűnésétől tartottak a Dolomitokban, a Bolzanótól keletre fekvő Marmolada gleccseren, de Trento tartomány ötre csökkentette a számukat, miután nyolc másik túrázó jelentkezett a hatóságoknál.

Canazei, 2022. július 5. Mentőhelikopterről készült kép 2022. július 5-én a Punta Rocca gleccserről, amelynek egy darabja letörött és hegymászókat sodort el egy népszerű túraútvonalon az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának lejtőin két nappal korábban. A természeti katasztrófában legkevesebb heten életüket vesztették, nyolcan megsérültek, tizenhárom embert még keresnek. MTI/AP/Luca BrunoForrás: MTI/AP/Luca Bruno

A gleccser egy hatalmas darabja szakadt le vasárnap, és lavinát indított el, amely jég, szikla és törmelék áradatát zúdította a hegyoldalon a gyanútlan túrázókra.

A helyszín helikopteres felmérése során készült fotók egy tátongó lyukat mutattak a gleccseren.

A terep továbbra is annyira instabil, hogy a mentőcsapatok oldalra szorultak, és drónokkal keresik a túlélőket, miközben a helikopterek a túlsó oldalon, néhányan pedig mobiltelefonokat érzékelő berendezéssel kutatnak túlélők után.

"Tisztáznunk kell, hogy az ilyen típusú eseménynél élve találni valakit, nagyon távoli lehetőség, nagyon távoli, mert az ilyen típusú lavina mechanikai hatása nagyon nagy sérülést okoz az emberi testnek" - mondta Alex Barattin, az Alpesi Mentőszolgálat munkatársa.