Mairead McGuinness szerint a földgáz része lehet a tagállamok energiamixének, akárcsak az atomenergia - számolt be a hírről a Mandiner.

"Bár fel szeretnénk hagyni a fosszilis energiahordozók használatával, a földgáz mégis része lehet az energiamixnek, miként az atomenergia is mint átmeneti energiahordozó, melyek egyaránt elengedhetetlenek a zöld átmenethez és a klímacélok megvalósításához" – jelentette ki Mairead McGuinness, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős biztosa Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén kedden. 

Az atomenergia elengedhetetlen a tagállami energiamixben a biztos nyilatkozata szerintForrás: Roszatom

McGuinness a taxonómiarendelet módosítását célzó EP-javaslatról – mely a földgázt és az atomenergiát kivenné a fenntartható energiaforrások közül – tartott vitán kiemelte:

a taxonómia önkéntes eszköz, ami magánberuházásokat igyekszik ösztönözni arra, hogy olyan területekre fektessenek be, amelyek segítik a klímacélok elérését.Az orosz fosszilis energiahordozóktól való függetlenedéshez szintén ilyen beruházásokra van szükség – mondta.

A tagállamok önmaguk határozhatják meg saját energiamixüket

Emlékeztetett: a tagállamok teljes mértékben önmaguk határozhatják meg saját energiamixüket. Az Európai Bizottság egyetlen tagállamot vagy magánberuházót sem kötelez arra, hogy atomenergiába vagy gázberuházásokba fektessen, ugyanakkor kritériumokat határoz meg arra, hogy a gázba vagy az atomenergiába való befektetés megfeleljen és segítse a kitűzött célokat - mondta.

Biztosítani kell, hogy a gáz, illetve az atomenergiai infrastruktúrák átalakulhassanak alacsony vagy nulla károsanyag-kibocsátású erőművekké"
– mondta.

A gáz vagy az atomenergia használata nem történhet a megújuló energiaforrások rovására, ahogy szükséges az is, hogy a magánberuházások hozzájáruljanak a hosszú távú klímacélok megvalósításához, a klímasemlegesség eléréséhez – szögezte le az uniós biztos.

Csak az atomenergia használatával lehetséges a megfizethető rezsiárak fenntartása

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során kiemelte: Európa energiaválságban van, emelkednek az árak, bizonytalan az ellátás, a taxonómiarendeletre vonatkozó módosító javaslat pedig csak tovább súlyosbítaná a helyzetet.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőjeForrás: Origo

Hangsúlyozta:

nemet kell mondani a javaslatra, ugyanis az atomenergia és a földgáz fenntartható energiahordozók, nélkülözhetetlenek a klímavédelemhez. A javaslat elfogadása ellehetetlenítené a klímacélok teljesítését" - mondta.

Európának az energiafüggetlenségre kell törekednie, ami új atomerőművek és a cseppfolyósított földgázterminálok létesítése nélkül megvalósíthatatlan. A javaslat fokozná az európai energiaellátás kiszolgáltatottságát – figyelmeztetett.

Csak az atomenergia használatával lehetséges a megfizethető rezsiárak fenntartása" – fogalmazott Gyürk András, majd hozzátette: meg kell védeni az európaiakat az energiaválságtól, ezért kell nemet mondani a javaslatra.