Benny Hill és Boris Johnson - a bukott brit miniszterelnök hihetetlen bulvárbotrányai

boris johnson, Sadiq Khan, ellentét, téma, képgyűjtés, bohóc
A placard is showing the face of Britain's Prime Minister Boris Johnson as a clown during a protest march in Sheffield , England , on 7th September 2019. (Photo by Giannis Alexopoulos/NurPhoto) (Photo by Giannis Alexopoulos / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Számos botrányt követően, 2022. július 7-én Boris Johnson lemondott az Egyesült Királyság miniszterelnöki tisztségéről, illetve a brit Konzervatív Párt éléről. Johnsonnak miniszterelnökként több kényes ügye is volt, amelyek megrengették a saját pártja, illetve a közvélemény személyébe vetett bizalmát, elvezetve végül a bukásához. Ezekről az Origo itt írt. Johnson hosszú politikai pályafutása azonban más jellegű botrányokban is bővelkedik, elsősorban a magánéletét illetően, ezek pedig rendre témát szolgáltattak a sajtónak. A volt brit kormányfő legemlékezetesebb bulvárbotrányait alább gyűjtöttük össze.
Vágólapra másolva!

Benny Hill

Ki ne emlékezne a XX. század legnagyobb angol komikusára, Benny Hillre, akinek a saját magáról elnevezett műsora, Benny Hill Show egyik első áldozata lett a politikai korrektségnek?

Boris Johnson immáron volt brit miniszterelnököt

számos alkalommal hasonlították Benny Hillre, egyfajta bohócfiguraként.

Johnsonról több ilyen jellegű mém készült.

A kritikusai által „brit Donald Trumpként" (is) számontartott Johnson különc életmódjával, fura megnyilvánulásaival került számtalan alkalommal a bulvársajtó reflektorfényébe, afféle modern Benny Hillként, vagy Trumpként, ez nézőpont kérdése.

Közös bennük a nem hagyományos módon viselt frizurájuk, nem túl sok férfi politikusnak van ugyanis platinaszőke haja.

Sokan azonban egyszerűn csak „bohócnak" tartják a volt brit miniszterelnököt.

Egy Boris Johnsonnak öltözött bohóc Forrás: AFP/Daniel Leal
Forrás: NurPhoto via AFP/Giannis Alexopoulos/NurPhoto/Giannis Alexopoulos

Angol-német parlamenti válogatott meccs

2006 nyarán Németország rendezte meg a labdarúgó-világbajnokságot, ezt megelőzően játszott egymással az angol és a német parlament válogatottja is. Az akkor még csak „mezei" parlamenti képviselői Boris Johnson szó szerint „neki ment" az egyik német képviselő ellenfelének, leütve őt.

Johnson fennakadt a kötélpályán

2012-ben Londonban rendezték a nyári olimpiát, ennek házigazdája immár a brit főváros polgármestereként Boris Johnson volt. Johnson kipróbálta az olimpiára épített egyik kötélpályát, de brit zászlókkal a kezében fennakadt azon.

Johnson hangosan veszekedett a barátnőjével, a szomszédok kihívták a rendőrséget

2019 júniusában, alig egy hónappal azt megelőzően, hogy Boris Johnsont brit miniszterelnökké választották volna, miatt került címlapokra, hogy

a barátnője, Carrie Symonds szomszédai kihívták a rendőröket, mivel a pár olyan hangosan veszekedett, hogy bajt gyanítottak.

A kiérkező rendőrök nem találtak jogsértésre utaló jelt, feljelentés pedig nem született az ügyben. Később az egyik szomszéd kiszivárogtatta a bulvársajtónak Boris Johnson és barátnője veszekedését.

A pár egyébként együtt maradt, 2020-ban és 2021-ben is közös gyermekeik születtek. 2021 májusában Johnson teljes titoktartás közepette vette feleségül a nála 24 évvel Carrie Symondst. Ez volt Boris Johnson harmadik házassága.

Carrie Symonds és Boris Johnson Forrás: AFP/Tolga Akmen

Érdekességként megjegyzendő, hogy

Johnson miniszterelnökké választása előtt Carrie Symonds volt a Konzervatív Párt kommunikációs igazgatója.

Több brit sajtóorgánum is írt korábban arról, hogy Johnson 2018-ban kezdett viszonyt Carrie Symonds-al, amikor még együtt volt a második feleségével, Marina Wheeler ügyvéddel. A pár hivatalosan csak 2020-ban vált el, de már korábban különköltöztek.

Legalább egy házasságon kívüli gyermeke van Johnsonnak

Johnsonnak 2009-ben házasságon kívüli gyermeke született az egyik tanácsadójától, Helen Macintyre-től. Erről a nyilvánosság azonban csak 2013-ban szerzett tudomást, miután a brit Legfelsőbb Bíróság feloldott egy, az ügyben korábban meghozott titoktartási végzést.

Ezután felröppentek olyan híresztelések, hogy Johnsonnak van még egy, de akár több törvénytelen gyermeke, ő viszont ezt határozottan tagadta.

Hugh Grant gumikacsának nevezte Johnsont

Hugh Grant színész liberális elkötelezettségűnek tekinthető és vállaltan Brexit-ellenes, többször tűnt már fel a Brexitet hevesen ellenző brit Liberális Demokrata Párt kampányrendvényein. 2019-ben pedig nyíltan kampányolt Boris Johnson ellen.

A színész a Brexit miatt egy alkalommal annyira feldühödött, hogy közösségi oldalán „gumikacsának" gúnyolta Johnsont, a prefektusait pedig „maszturbálóknak" minősítette.

Putyin szerint Johnson „undorító látvány lenne, ha levetkőzne"

2022. június végén Boris Johnson a G7-csúcstalálkozon azzal viccelődött, hogy

„ők keményebbek mint Putyin" és „mutassák meg a mellizmaikat", utalva arra, hogy az orosz államfő néha félmeztelenül mutatkozik.

A csúcstalálkozót követően nyilatkozatot a ZDF német televíziónak. A brit miniszterelnök ekkor arról beszélt,

Ez egy meglehetősen buta és történelmietlen kijelentés volt Johnson részéről, mivel az orosz történelem egyik legnagyobb hódítója, II. (Nagy) Katalin cárnő egész biztosan a szebbik nemhez tartozott, Oroszországot pedig ő tette a mai értelemben vett nagyhatalommá.

Vlagyimir Putyin reagált Johnsonnak az első kijelentésére, szerinte,

Partygate

Miniszterelnökként Boris Johnson első nagy botránya az ügynevezett „Partygate"-botrány volt, amikor kiderült, hogy a Downing Street 10-ben több illegális partit tartottak, miközben az országban szigorú korlátozási intézkedések voltak érvényben a koronavírus-járvány következtében. Emiatt a brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója

BIZALMI SZAVAZÁST KEZDEMÉNYEZETT BORIS JOHNSON ELLEN, AMIT UGYAN Ő TÚLÉLT, DE AZ JELZÉSÉRTÉKŰ, HOGY A SAJÁT PÁRTJA KÉPVISELŐNEK TÖBB MINT 41 SZÁZALÉKA NEM TÁMOGATTA ŐT,

noha 2019 decemberében Johnson vezetésével a konzervatívok Margaret Thatcher óta nem látott győzelmet arattak.