A megélhetésüket féltő holland gazdák országszerte blokádokkal válaszoltak a Mark Rutte vezette liberális kormány húsbavágó intézkedésére, amelynek következtében az állattartók 30 százaléka lesz kénytelen más megélhetés után nézni. A gazdákhoz helyi halászok is csatlakoztak, akik a hajóikkal lezártak egy kikötőt. A holland gazdák békés jellegű tiltakozó mozgalmáról megrázó felvételek láttak napvilágot, a rendőrök éles lőszerrel tüzeltek egy traktorra.

Hollandia-szerte tiltakoznak a gazdák az állattartó gazdaságok tervezett bezárása miatt – számolt be róla a Híradó.hu a dutchnews.nl hírportálra hivatkozva.

A kiterjedt mezőgazdasággal rendelkező országban az utóbbi években rendszeresen túllépték a nitrogénkibocsátási normákra vonatkozó szabályokat, ám az ország legfelsőbb bírósága úgy döntött, ennek most véget vet. A Mark Rutte-féle liberális holland kormány szerint a normák túllépéséért a haszonállattartók a felelősek, így azok mintegy 30 százalékának fel kell hagynia az állattenyésztéssel.

A feldühödött gazdák a verdiktre válaszul – traktorokkal és szénabálákkal – több bekötőutat lezártak, illetve blokkoltak számos raktárat, megbénítva ezzel a helyi szupermarketek ellátását.

Sokak a holland-német határátkelők blokkolásával próbálkoztak. 

A demonstrálók lezárták az északi országrészt Eindhovennel összekötő A50-es autópálya egyik forgalmas felhajtóját, teljesen elrekesztve ezzel a környék forgalmát. A tiltakozókhoz csatlakoztak halászok is, akik a magas üzemanyag árak ellen demonstrálva hajóikkal lezárták az északi Lauwersoog kikötőjét.

Tüntető gazdák Stroe városábanForrás: AFP/Sem Van Der Wal

A holland rendőrség tájékoztatása szerint – a közrend helyreállítása érdekében, amennyiben szükséges – készek bevetni a tüntetők ellen a hadsereget is.

A stratégiailag kiemelt helyszínek védelmét – ezek közé tartozik az amszterdami Schiphol Nemzetközi Repülőtér is – a rendőrség megerősítette.

Egy felvételen, amelyet a Twitterre töltöttek fel, látható, amint a holland rendőrség egyik egysége tüzet nyit egy demonstráló traktoros járművére.

„Az indulatok odáig fajultak, hogy a rendőrök éles lőszerrel tüzeltek egy traktorra. Senki nem sérült meg, de a járművet eltalálták. Az incidens miatt vizsgálatot indítottak" – számolt be az esetről a 888.hu.

A történtekről különböző felvételek keringenek a közösségi médiában.