Orosz-ukrán háború: drámai hír az európai olajszállításról

olajembargó illusztráció, Olaj, olajembargó, ipar, olajfinomítás, olaj- és gázfinomító, csővezeték, olajtartály The Tatneft Group's production facilities in the Republic of Tatarstan industry photo of the day Horizontal
2816142 29.03.2016 Oil pump jacks in Almetyevsk district, the Republic of Tatarstan. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz bíróság 30 napra felfüggesztette a Caspian Pipeline Consortium munkáját, így a vállalat egy hónapig nem exportálhat olajat Európába. A bíróság közleménye szerint a vállalat a környezetvédelmi követelmények be nem tartása miatt részesült a szankcióban - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A kazah olajvállalat a Tengizchevroil közölte, hogy fellebbezést nyújtott be az orosz fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjének bíróságához, amelyben kérte, hogy függesszék fel az ítélet végrehajtását, hogy elkerüljék a leállást.

A Tengizchevroil, amelyben a Chevron 50%-os részesedéssel rendelkezik, közölte, hogy pontosítást kért az orosz bíróságtól a következő lépések megtételére. Más források szerint szerda reggeltől zavartalan volt az olajszállítás a kazahsztáni mezőkről a fekete-tengeri csővezetéken.

Az olajszállítás bármely jelentősebb megszakítása további feszültséget okozna a globális olajpiacon, amely az 1970-es évek arab olajembargója óta a világ legnagyobb energiaválságát idézné elő.

Szerdán az olajár több mint 1%-kal emelkedett, így a hordónkénti ára már 104 dollár körül van. Oroszország már csökkentette a gázáramlást az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül, amely Németországot és más európai államokba szállít gázt, amellyel Európát nagy nehéz helyzetbe hozta.

Eközben az Egyesült Államok szankciókat vezetett be az orosz olajjal szemben, de kijelentette, hogy a Kazahsztánból Oroszországon keresztül tartó áramlásoknak megszakítás nélkül kell futniuk.

Az Európai Unió eközben kijelentette, hogy 2027-re le akar válni az orosz fosszilis tüzelőanyagokról. A vezetéken tavaly 54 millió tonnát, azaz napi 1,2 millió hordót exportált Kazahsztán nyersolajból, amelynek elmaradása érzékenyen érintené az európai olajellátást.

A háború eseményeit ITT tudja élőben követni.