Kelemen Hunor: Sokat javult a kapcsolat Románia és Magyarország között

Szijjártó Péter és Kelemen Hunor a közös sajtótájékoztató előtt.
Vágólapra másolva!
Sokat javult a kapcsolat Románia és Magyarország között az elmúlt másfél évben és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) továbbra is kész betölteni a hídszerepet a bukaresti kormányban a két ország kapcsolatának további erősítése érdekében - hangoztatta Kelemen Hunor, a bukaresti nagykoalíciós kormány miniszterelnök-helyettese, az RMDSZ elnöke kedden Bukarestben, miután Szijjártó Péterrel folytatott megbeszélést.
Vágólapra másolva!

Közös sajtónyilatkozatuk alkalmával az RMDSZ vezetője rámutatott: minden alkalommal egyeztetnek a magyar külgazdasági és külügyminiszerrel, amikor a budapesti diplomácia vezetője Romániába látogat.

Mostani találkozójukon is áttekintették a romániai magyarság helyzetét, egyebek között a népszámlálásról és azokról a törekvésekről beszéltek, amelyeket a bukaresti kormánykoalíción belül az RMDSZ képvisel: kisebbségi jogok, anyanyelvű oktatás, oktatási beruházások.

Kelemen Hunor szerint szükség van a magyar-román kapcsolatok erősítésére, szükség van arra, hogy a különböző szaktárcák vezetői gyakrabban találkozzanak, mert a gazdaságban hihetetlenül sok kiaknázatlan lehetőség van.

Szijjártó Péter és Kelemen Hunor a közös sajtótájékoztató előtt Bukarestben. Forrás: ALL_RIGHTS_RESERVED/Marton_Kiraly

Rámutatott: fontos, hogy a romániai és magyarországi emberek biztonságban legyenek, ebben a vonatkozásban nagy kihívás a földgázellátás, és a villamos energia biztosítása, a rászoruló polgárok megvédése.

Elmondta: arra kell összpontosítani, ami az emberek életét jobbá, biztonságosabbá teszi, olyan körülmények között, hogy a szomszédban háború van, krízis van. Úgy vélekedett: ez egy hosszú, válságos időszak lesz, de az RMDSZ azért vállalt kormányzati szerepet, hogy megoldásokat keressen a társadalom kihívásaira.

Az MTI kérdésére Kelemen Hunor elmondta, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalása Magyarország és Románia kétoldalú kapcsolatainak javítása tekintetében sikeresnek mondaható az előző évekhez képest. De még nem vagyunk ott, ahova el szeretnénk jutni - jegyezte meg az RMDSZ elnöke.

Mint kifejtette: akkor lehetnek elégedettek a két ország kapcsolatával, ha a kétoldalú egyeztetések rendszeressé válnak, és egy közös kormányülésre is sor kerül konkrét programokkal. Arra viszont akkor kell sort keríteni, amikor valóban olyan közös programokat lehet a két miniszterelnök elé tenni, amelyek a következő években megvalósulhatnak - magyarázta.

Tavaly elindították a tárcaközi egyeztetéseket. A kultúra, gazdaság, környezetvédelem, területfejlesztés területén is történt előrelépés.

"Másfél év alatt sokat javultak a román magyar kapcsolatok - ezt a hídszerepet az RMDSZ a bukaresti kormányon belül is be tudta tölteni és be kívánja tölteni" - szögezte le a szövetség elnöke.