1000 hektárnyi erdő égett le Franciaországban

fire climate environment Horizontal
Firefighters attempt to control a forest fire spread on the communes of Landiras and Guillos, southwestern France, on July 13, 2022. - A fire in progress since Tuesday afternoon has burned 600 hectares of pine forest near Landiras (Gironde), some 40 km south of Bordeaux, leading to the evacuation of 150 people, the prefecture said. (Photo by Thibaud MORITZ / AFP)
Vágólapra másolva!
A délnyugat-franciaországi Bordeaux térségében a régiót sújtó hőhullám miatt kedden leégett mintegy 1000 hektárnyi erdő - közölték a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A legjelentősebb tűz a Bordeaux városától mintegy 40 kilométerre fekvő Landiras közelében 800 hektárnyi fenyőfát pusztított el, és a helyi alprefektúra közlése szerint 250 ember evakuálásához is vezetett.

Európa legmagasabb dűnéjének, az Arcachon-öbölben található,

Dune du Pilat-nak a közelében elővigyázatosságból mintegy hatezer kempingezőt menekítettek ki kedd este egy másik tűz miatt.

Ezen a helyen mintegy 180 hektárnyi fenyőfa vált a lángok martalékává - közölte egy tűzoltósági tisztviselő.

A kánikula várhatóan legalább a jövő hét elejéig folytatódik Franciaországban. Szerdától 31-36 Celsius-fokig, délnyugaton helyenként 37-38 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet. A magas hőmérséklet várhatóan átterjed Nyugat- és Közép-Európa más részeire is.

Tűzoltók Landiras és Guillos környékén 2022. július 13-án Forrás: AFP/Thibaud Moritz

A tudósok szerint ezeknek a jelenségeknek a szaporodása a káros éghajlatváltozás közvetlen következménye, mivel az üvegházhatású gázok kibocsátása növeli mind az intenzitást, mind az időtartamot és a gyakoriságot.

- mondta Clare Nullis, a Meteorológiai Világszervezet szóvivője Genfben. Egyben figyelmeztetett a "nagyon-nagyon száraz talajok" kritikus helyzetére és a hőmérsékletnek az Alpok gleccsereire gyakorolt hatására:

- hangsúlyozta, alig több mint egy héttel azután, hogy Olaszországban a globális felmelegedés miatt meggyengült Marmolada gleccser egy hatalmas tömbje összeomlott, és 11 ember meghalt.