Gazprom: Nem lehet garantálni az Északi Áramlat gázvezeték működtetését

Horizontal GAS TRANSPORT AND PRODUCTION GAS POLITICAL CRISIS LOGO BUILDING EXTERIOR VIEW ILLUSTRATION FLAG
General view of the Russian natural gas monopoly gaint Gazprom headquarters with their flag in Moscow, 03 January 2006. Russian Prime Minister Mikhail Fradkov called on the European Union Tuesday to put pressure on Ukraine to ensure full supplies of Russian natural gas transit to European countries, in a message to Brussels quoted by the RIA-Novosti news agency. Russia's state-controlled energy firm Gazprom accused Ukraine Tuesday of siphoning off 118.7 million cubic metres of natural gas destined for European countries on January 2. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Vágólapra másolva!
A Gazprom orosz állami energetikai óriáscég azt közölte szerdán, hogy nem tudja garantálni az Északi Áramlat részét képező egyik kritikus fontosságú létesítmény biztonságos működtetését, mert kétségesnek tartja, hogy Kanada tényleg visszajuttatja-e a gázvezeték karbantartás alatt álló turbinaberendezését - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Kanada a múlt hét végén jelezte: úgy döntött, az Oroszországgal kialakult energiaválság enyhítése érdekében visszaadja Németországnak az Északi Áramlat portovajai kompresszorállomásának turbinaberendezését, amely jelenleg a Siemens-csoport műhelyében van a québeci Montreal közelében.

A Gazprom nem rendelkezik egyetlen olyan dokumentummal sem, amely arra utalna, hogy a Siemens tényleg visszaszállítaná a turbinát Kanadából – tudatta a vállalat közleményében, hangsúlyozva, hogy ilyen körülmények között lehetetlen nyilatkoznia arról, képes lesz-e biztosítani a portovajai kompresszorállomás működését.

Képünk illusztráció! Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Ugyanakkor Olaf Scholz német kancellár szerdán épp arról adott ki közleményt, hogy üdvözli Kanada döntését, hogy visszajuttatják a turbinát Németországba.

Kanada lépése biztosítja gázellátásunkat, aminek köszönhetően Németország és Európa továbbra is képes lesz Ukrajna humanitárius, anyagi és katonai támogatására – fogalmazott Scholz.

A Németországot orosz gázzal ellátó Északi Áramlat gázvezetéken keresztül a terveknek megfelelően hétfőn leállították a szállítást a rendes évi karbantartási munkák miatt. A munkálatok július 21-ig tartanak. Ez alatt a tíz nap alatt nem szállítanak gázt a vezetéken keresztül Németországba. Európa attól tart, hogy Oroszország a karbantartás befejeztével nem indítja újra a gázszállítást, ami tovább súlyosbítaná a kontinens energiaválságát.

A sajtó megkeresésére a német gazdasági minisztérium nem kommentálta a Gazprom közleményét. A tárca szóvivője annyit közölt, hogy a karbantartást végző Siemens éppen felkészül arra, hogyan tudják majd a turbinaberendezést a lehető leggyorsabban visszaszállítani és az állomáson üzembe helyezni.