Osztrák kancellár: alkoholba fognak menekülni az európaiak, ha így emelkednek az energiaárak

Horizontal
Karl Nehammer, osztrák belügyminiszter.
Vágólapra másolva!
„Az Uniónak egy új ellenséggel kell szembenéznie az abszurdan magas energiaköltségek és az infláció formájában. Ha a blokk vezetői nem tudnak megfelelő válaszokat adni ezekre a kihívásokra, akkor az európaiaknak – az alkoholon és a kábítószereken kívül – kevés lehetőségük maradhat a nehézségek leküzdésére" – fogalmazott Karl Nehammer osztrák kancellár a kormányzó Osztrák néppárt (OVP) Tirol tartományban megtartott nagygyűlésén kedden - számolt be róla a Ripost.
Vágólapra másolva!

Nehammer a párttársainak azt mondta, hogy az EU-nak úgy kell intézkedéseket hoznia az áremelkedések és az energiaköltségek elleni küzdelemben, hogy azok ne felfele hajtsák az inflációt, hanem megpróbálják kollektíven megfékezni.

Ha továbbra is így emelkednek az energiaárak, akkor csak két lehetőség marad: az alkohol vagy a pszichoaktív kábítószerek – fogalmazott az osztrák kormányfő, aki igyekezett hozzátenni, hogy „az alkohollal alapvetően nincs baj, de a fontos, hogy akkor koccintsuk, amikor jól érezzük magunkat."

Karl Nehammer Forrás: AFP/Joe Klamar

Noha Nehammer „viccnek" szánta a kábítószeres megjegyzését, a politikai ellenfelei élesen bírálták miatta. Franz Schnabl, Alsó-Ausztria szociáldemokrata alelnöke például „elviselhetetlennek" nevezte a kancellár „vicceit" egy olyan helyzetben, amiben „a nemzet jelentős része a szegénységbe csúszik". Michael Schnedlitz, az Osztrák Szabadságpárt (FPO) parlamenti képviselője pedig azt mondta, hogy Nehammer „könnyelmű megjegyzései" csak a kormány „teljes kudarcát" bizonyítják.

Miután már a teljes osztrák nyilvánosság Nehammer kijelentésétől visszhangzott, a kancellári hivatal egy nyilatkozattal igyekezett elsimítani a dolgokat, amiben az írták: „a kormányfő csak bizalmat akart sugározni a viccével, még ha azt komolytalanul is fogalmazta meg."