A tüdőlövésnél is kegyetlenebb dolgok jöhetnek, ha folytatódik a brüsszeli szankciós politika

ukrán háború, Ukrajna, válság 2022, ukrajna, ukrán, háború, orosz ukrán konfliktus, rom
A Picture taken on July 13, 2022, shows the damage caused in a house as a result of Russian missile hit in eastern Ukraine, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Nagy valószínűséggel a nagy európai gazdaságok recesszióba süllyednek, ez már látszódik a mostani adatokból, aminek Magyarországra nézve is negatív hatása lesz. Ebben a helyzetben az egyetlen megoldás az lenne, hogy fegyverszünetet és békét kössenek az oroszokkal a nyugati hatalmak és Ukrajna - minderről Deák Dániel beszélt az Origónak annak kapcsán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az európai gazdasági helyzetről azt mondta, hogy sikerült tüdőn lőnnie magát a kontinensnek, és mostmár levegőért kapkod.  
Vágólapra másolva!

minderről Orbán Viktor beszélt péntek reggeli rádiónterjújában.

Recessziót várnak Németországban

Mindezek alapján teljesen egyértelmű, hogy sötét fellegek régóta gyülekeznek Európa legnagyobb gazdaságának egén, és ez a Deutsche Bank közgazdászainak sem kerülte el a figyelmét. A bank Stefan Schneider által vezetett elemzői csapata szerint

a gázellátás csökkenése, az egyesült államokbeli visszaesés és más akadályok hatására a német gazdasági tevékenység mérséklődhet az év második felében, és az infláció sem érte még el a csúcsát az országban.

Az orosz–ukrán háború kapcsán az energiaellátást érintő legutóbbi szorítás egész Európában megkongatta a vészharangokat, különösen Németországban, amely erősen függ az orosz nyersanyagtól. Az egyik fő félelem oka az, hogy az Északi Áramlat karbantartásának befejeztével sem indul majd újra a gázáramlás a vezetéken.

Németországban egyesekmár 2022 második felében visszaesést várnak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Soeren Stache

Az elemzők szerint ésszerű feltételezni, hogy Oroszország továbbra is törekedni fog a gazdaság megzavarására Európában, válaszul a nyugati szankciókra és az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és katonai segítségre. Ha ez nem is jelent teljes lezárást, az iparra gyakorolt hatás és a bizonytalanság, amelyet kivált, így is szinte biztos recesszióhoz vezet Németországban az év második felében – olvasható a jelentésben.

Mindezzel párhuzamosan az Európai Bizottság pedig azt közölte, hogy az EU gazdasága 2022-ben várhatóan 2,7 százalékkal, 2023-ban pedig 1,5 százalékkal fog nőni. Az euróövezet gazdasági bővülése 2022-ben 2,6 százalékos lehet, 2023-ban viszont 1,4 százalékra mérséklődik. A bizottság tehát még meglehetősen prognózist adott, nagy kérdés, hogy később nem kell-e ezt átértékelniük.

Azonban a bizottsági előrejelzés szerint Litvánia és Észtország már 2022-ben recesszióba kerülhet.

Fontos kiemelni, hogy mindkét Balti-ország eurót használ, de ez nem segítette őket abban, hogy elkerüljék a visszaesést.

Forrás: Origo

Deák Dániel: A II. világháború óta nem voltak ekkora kihívások

Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy Európa saját magát teszi tönkre a szankciókkal, még a korábban a szankciókat propagáló balliberális Telex is azt írta:

- mindezt már Deák Dániel idézte fel az Origónak. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint ennek hatására egekbe mentek az energiaárak, Oroszország pedig halálra keresi magát, míg Európa olyan energiaválságba került, amire évtizedek óta nem volt példa, talán a második világháború óta nem nézett szembe az öreg kontinens olyan nehéz kihívásokkal, mint most.

Az energetikai szankciók egyelőre Oroszrszágnak tettek jót Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Julian Stratenschulte

Ezért is fogalmazott úgy Orbán Viktor, hogy ez már nem is lábonlövés, hanem tüdőt ért lövés, Európa pedig kapkod a levegőért.

Ha a szankciós politika tovább folytatódik Brüsszel részéről, annak még a mostaniaknál is sokkal súlyosabb következményei lesznek - zárta szavait.