Őrület: erre az ukrán csempészetre senki sem számított

Javelin tankelhárító rakéta, orosz katona, Donyeck
8141787 16.03.2022 In this handout video grab released by the Russian Defence Ministry, a serviceman holds a Javelin anti-tank missile system during the transfer of captured Ukrainian weapons to the units of the People's Militia of the Donetsk People's Republic for use in combat operations, in the DPR. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Defence Ministry (Photo by Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Megérkeztek az illegális fegyverek a balkáni piacra az ukrajnai hadszíntérről. Javelin típusú páncéltörő rakétákat találtak egy albán rendszámú kocsi csomagtartójában, az autó mellett álló személyek pedig ukránul beszélnek egy felvétel szerint. Miközben Ukrajna fegyverekért könyörög, aközben kicsempészik rengeteg pénzért a nekik küldött fegyvereket és a nyugati fegyverszállítmányok ezen része a feketepiacra kerül, ezt kijevi tisztségviselők is elismerték. A CNN már áprilisban arról írt amerikai hírszerzéstől érkező információk alapján, hogy Washington az Ukrajnának küldött fegyverek útját csak rövid ideig tudja követni - számolt be a hírről a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

NATO-fegyvereket csempésztek ukránok a Balkánra?

Ismeretlen személyek nyitják ki a Volkswagen csomagtartóját az internetes videóban.

Az orosz védelmi minisztérium által közzétett felvételen egy katona egy Javelin páncéltörő rakétarendszert tart a kezében, miközben a Donyecki Népköztársaság népi milíciájának egységei számára átadják a zsákmányolt ukrán fegyvereket harci műveletekben való felhasználásra a Dnyeszter Menti Népköztársaságban. Forrás: Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP

Az albán regisztrációjú személyautó csomagterében az álcázó ponyva alatt konténerek láthatók, amelyeket az NLAW MANPAD svéd-brit és az amerikai Javelin páncéltörő rakétákhoz használnak.

Az ilyen fegyverek páncélozott földi célok, megerősített fedezékek és alacsonyan repülő légi célok megsemmisítésére alkalmasak. A kocsi mellett álló emberek arca a a videóban nem látható, a hangjuk alapján viszont megállapítható, hogy ukránul beszélnek.

Az albán rendőrség egyelőre nem adott ki tájékoztatást az üggyel kapcsolatban, ugyanakkor, ha bebizonyosodik, hogy valós felvételekről van szó, akkor az azt jelenti, hogy a bűnözők három évvel megelőzik a hivatásos katonaságot. A tiranai kormány ugyanis májusban kötött szerződést Javelin rakéták beszerzésére, amelyeket a katonaság a tervek szerint 2025-ben kaphat meg – írja a szerb közmédia.

Annak ellenére, hogy egyelőre nem bizonyított, hogy az interneten terjedő videót a fegyverekről mikor és hol vették fel, az Európai Unió már arra figyelmeztet, hogy valós veszélye van annak, hogy az ukrán frontról érkező fegyverek jutnak bűnözői csoportokhoz szerte a kontinensen.

A világháló illegális részén, a Darkweben egyébként már június eleje óta árulnak például Javelin rakétát, mindössze 30 ezer dollárért. Összehasonlításként: ennek piaci ára nagyjából 175 000 dollár.

Forrás: Screenshot

A bűnözők kezébe juthatnak a nyugati fegyverek

A Szerbiai Rádió és Televízió, az RTS tudósítása szerint éppen ezért az EU-tagállamok belügyminiszterei egy központot hoztak létre Moldovában, amelynek az lesz a kiemelt feladata, hogy megakadályozza, hogy az ukrajnai fegyverek az Európai Unió területére jussanak.

Forrás: Screenshot

– nyilatkozta a témával kapcsolatban Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa.

Az ukrán gazdasági biztonsági szolgálat vezetője is megerősítette, hogy megvan a veszélye annak, hogy az ukrán hadsereg fegyvereinek egy része a feketepiacon köt ki – írja a szerbiai RTV. Vadim Melniuk elmondta: az ügynökségük már felderített néhány ügyet, amelyben az országnak szánt humanitárius segélyt és fegyvert értékesítettek illegálisan.

„Katonai felszerelést is árultak. Felderítettünk már néhány hasonló esetet" – mondta az ukrán tisztviselő. Hozzátette, hogy jelenleg mintegy tíz hasonló esetet vizsgálnak, de más kijevi biztonsági szolgálatok is dolgoznak ilyen ügyeken.

Az Interpol is figyelmeztet

Arra, hogy az Ukrajnának szánt fegyverek egy része illetéktelen kezekbe kerülhet már az Interpol is felhívta a figyelmet. A szervezet arra figyelmeztette a tagországait, hogy hozzanak létre fegyverkövető rendszert, ezzel is megakadályozva azt, hogy rossz kezekbe kerüljenek a fegyverek.

– figyelmeztetett az Interpol vezetője.

Ukrán katonák kirakodnak egy Boeing 747-412-es repülőgépet az FGM-148 Javelin rakétával. Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Eközben a fegyverszállítmányok özönlenek Ukrajnába, elsősorban a tengeren túlról. A világgazdasági kutatóintézet, a Kiel Institute for the World Economy számításai szerint az USA eddig körülbelül 42 milliárd eurót költött az ukrajnai háborúra, amivel egyértelműen a legnagyobb külföldi finanszírozónak számít. Joe Biden kormánya a teljes fegyverküldemény 72 százalékát biztosította.

Ez annak fényében különösen érdekes, hogy a CNN az amerikai hírszerzéstől származó információkra hivatkozva már áprilisban arról írt, hogy Washington az Ukrajnának küldött fegyverek útját csak rövid ideig tudja követni, és később már a látóhatáron kívülre kerülnek azok.

A világgazdasági kutatóintézet listáján egyébként Amerikát követi az Egyesült Királyság, a fegyverek összértékének 7 százalékával, a harmadik helyen pedig Lengyelország áll 5 százalékkal, majd pedig a németek, Kanada és Norvégia jön a sorban.

A problémát súlyosbítja az is, hogy Ukrajna az elmúlt évtizedekben a világ illegális fegyvereinek egyik központja volt. A Small Arms Survey nemzetközi szervezet pár évvel ezelőtti kimutatása szerint csak 2013 és 2015 között az ukrán katonaság és rendőrség arzenáljából mintegy 300 ezer fegyver tűnt el, amelynek később csak valamivel több mint 13 százaléka lett meg.

Percről percre tudósításunkat az orosz-ukrán háborúról ITT TALÁLJA.