Gyülekeznek a viharfelhők az Európai Unió harmadik legnagyobb hatalma fölött: küszöbön a kormányválság Olaszországban, ami könnyen magával ránthatja az eurót is, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtökön hivatalosan is beadta a lemondását azt követően, hogy a kormánykoalícióban résztvevő Öt Csillag Mozgalom nevű párt kivonult a kormány szenátusi választásáról, amikor a kabinet energiacsomagjáról szavaztak volna. Draghi azzal indokolta a lemondását, hogy "a kormány mögött álló nemzeti egységkoalíció nem létezik többé". Az olasz politikus korábban már jelezte, hogy nem szeretne újrázni a miniszterelnök székben és a koalíciós pártok közül is többen jelezték, hogy előrehozott választást kell kiírni.

Draghi szerint "a kormány mögött álló nemzeti egységkoalíció nem létezik többé"Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Sergio Mattarella államfő ugyanakkor azonnal elutasította a miniszterelnök lemondását és azt javasolta, hogy mérje fel a parlamenti politikai erőviszonyokat. Szakértők szerint ezt lényegében azt jelenti, hogy Matarella megbízta a kormányfőt, hogy próbáljon meg új szövetségesekkel kormányt alakítani.

A kormányválság tehát már a küszöbön áll Olaszországban, ami nem csak az olaszoknak jelent válságos hónapokat, hanem az euró is komoly bajba kerülhet. Végül is az ország az Egyesült Királyság kilépése után a harmadik legnagyobb gazdaságot alkotja az EU-ban, így fennáll a veszélye annak, hogy a kormányválság magával rántja az uniós pénznemet is.

Az Európai Központi Bank (EKB) korábbi elnökeként Draghi, aki nem tartozik pártokhoz, élvezte a külföldi befektetők bizalmát. Ez pozitívan hatott Olaszország gazdasági hitelességére – annak ellenére, hogy az ország jelenleg 148 százalékos adósságállományban van. Ennek azonban vége szakad, ha bukik az olasz kormány – állítják a szakértők.

De miért nehezebb ma a helyzet, mint a korábbi kormányválságok idején?

Az orosz szankciók miatt az Európai Unió hatalmas energiaválságban van. Ehhez jön még az évszázad inflációja, az EKB példátlan pénzáradata, az ukrajnai háború és az euró drámai, megállíthatatlannak tűnő értékvesztése. Legutóbb az árfolyam egy dollár alá esett.

Elemzők szerint ha Olaszországban kormányválság van, akkor az olyan lesz, mint egy gyufa az évek alatt felépített, kiszáradt halotti máglyán.

Minden bizonnyal a brüsszeli bürokraták sem rajonganának azért, ami Olaszországra várna, ha előrehozott választásokat írnának ki. Mivel a 74 éves Draghi kizárta, hogy újra elvállaljon egy ilyen feladatot, a voksoláson a jobboldali Fratelli d'Italia ("Olaszország testvérei") nevű pártnak lenne a legnagyobb esélye. A jelenlegi felmérések szerint megelőzik a szociáldemokrata PD-t és Matteo Salvini szintén jobboldali Liga pártját. Silvio Berlusconi Forza Italiájával együtt egy jobboldali konzervatív szövetség alkothatja az új kormányt.

Ezzel pedig valósággá válna az Európai Bizottság rémálma is, hiszen Magyarország és Lengyelország után Olaszországban is jobboldali, konzervatív kormány irányítaná az ország bel-és külpolitikáját. Ráadásul az Európai Unió harmadik legnagyobb hatalma kerülne ki a balliberális fősodorból.