Spanyolországban már 45 fok van, megfékezhetetlenek az erdőtüzek Európa szerte

Fire of the Pont of Vilomara Barcelona,Pont of Vilomara,wildfire Horizontal
BARCELONA, SPAIN - JULY 17: The fire of the Pont of Vilomara (Barcelona) progresses without control and devastates thousand hectares in few hours, on July 17, 2022 in Barcelona, Spain. Gian Marco Benedetto / Anadolu Agency (Photo by Gian Marco Benedetto / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európa szerte magas átlaghőmérséklet és az egyre gyakoribb hőhullámok egyes feltételezések szerint több száz ember halálával hozhatók összefüggésbe, eközben Spanyolországban a közel egy hete tartó hőhullám során a hőmérséklet elérte a 45,7 Celsius-fokot. A kánikula és szárazság miatt Európa-szerte egyre nehezebb megfékezni az erdőtüzeteket, a franciaországi Bordeaux környékén már hat napja küzdenek a tűzoltók, egyelőre sikertelenül.
Vágólapra másolva!

Spanyolországban a közel egy hete tartó hőhullám során a hőmérséklet elérte a 45,7 Celsius-fokot. A spanyol meteorológiai hivatal szerint a hőhullám hétfőn véget ér, de a hőség továbbra is kitart - írja a Sky News

A tűzoltók a szélsőséges körülmények között több mint 30 kisebb-nagyobb erdőtűzet próbáltak megfékezni az országban.

Az oltást a hegyvidéki terep meglehetősen nehezíti, helikoptereket vetettek be.

Barcelona, Spanyolország Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Gian Marco Benedetto

Spanyolországban és Portugáliában eddig legalább 1000 haláleset köthető a rendkívüli hőhullámhoz, de az erdőtüzek eddig nem követeltek halálos áldozatot.

Franciaországban a meterológiai szolgálat vörös riasztást adott ki, és "rendkívüli éberségre" szólították fel a lakosokat, mivel a hőmérséklet várhatóan eléri a 40 Celsius-fokot.

A tűzoltók már hatodik napja küzdenek az erdőtüzek megfékezésével a Bordeaux régió fenyőerdőiben, a szeles és forró időjárás miatt egyelőre sikertelenül.

Forrás: AFP/Thibaud Moritz

A terjedő lángok miatt sok embert evakuálni kellett a veszélyzónából.

Olaszországban a hőmérséklet az elkövetkező napokban várhatóan meghaladja a 40 Celsius-fokot az ország több részén, az országban több kisebb erdőtűz is tombol.

Észak-Olaszország az elmúlt 70 év legsúlyosabb szárazságával néz szembe idén.

Portugáliában az egészségügyi minisztérium szombaton közölte, hogy az elmúlt héten 659 ember halt meg a hőhullám miatt - többségük idős ember.

Észak-Portugáliában repülővel próbálják megfékezni a tüzeket. Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Az országban tomboló erdőtüzek miatt százakat kellett evakuálni.

Görögországban a helyi tűzoltóság közlése szerint Kréta szigetén egy erdős területen felángoló tüzet részben sikerült megfékezni.

Szombaton összesen 74 kisebb-nagyobb tűzesetet jelentettek a helyi hatóságok szerint az országban.

A helyi polgári védelem szerint az országban uralkodó magas hőmérséklet és az aszályos időjárás miatt fokozottan kockzata van az erdőtüzek kialakulásának.

Egyes előrejelzések szerint Montenegró hegyeiben a hőmérséklet elérheti a 30 fokot is.