Akár a jövő hét közepéig elhúzódhat a hőhullám Európában

Heatwave Continues In England NurPhoto Generla news July 13 2022 13th July 2022 Warm Weather Hot Day Summer 2022 Horizontal SUMMER
Members of the public enjoy the warm weather on Bridlington Beach on 13 July 2022. (Photo by Giannis Alexopoulos/NurPhoto) (Photo by Giannis Alexopoulos / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden elérte a csúcsot, de akár jövő hét közepéig is elhúzódhat a hőhullám Európában, ami miatt halálesetekkel is számolni kell - jelentette be Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára kedden Genfben.
Vágólapra másolva!

A szervezet keddi sajtótájékoztatóján a főtitkár figyelmeztetett arra, hogy a jövőben sokkal gyakrabban jelentkezhet efféle szélsőséges időjárási hullám a klímaváltozás miatt.

Hangsúlyozta, hogy az idősek és a krónikus egészségügyi problémákkal küzdők különösen ki vannak téve a hőség okozta veszélyeknek.

Emellett kiemelte, hogy az egészségügyi ellátásban megnövekedhet az ápolásra szorulók száma, ami kihívás elé állíthatja az intézményeket.

- fogalmazott a főtitkár, aki a sajtótájékoztatón rövid ujjú pólót és nyakkendőt viselt; mint elmondta, ezzel szerette volna felhívni a figyelmet a felmelegedésre.

Kedden elérte a csúcsot, de akár jövő hét közepéig is elhúzódhat a hőhullám Európában. Forrás: NurPhoto via AFP/Giannis Alexopoulos/NurPhoto/Giannis Alexopoulos

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden

a hőhullámok következtében aggasztóan romló levegőminőségre hívta fel a figyelmet, amely kiváltképp a nagyvárosokban jelenthet gondot, és káros hatással lehet az egészségre.

Az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatának (CAMS) keddi jelentése az erdőtüzek mellett szintén a növekvő légszennyezést emeli ki a hőhullámok egyik következményeként.

A CAMS elmérése szerint a levegő szennyezettsége jelenleg Délkelet-Angliában, Észak-Franciaországban és a Benelux-államokban a legsúlyosabb Európán belül. A kontinens több részén ugyanakkor pusztító erdőtüzek tombolnak, ami füstmérgezéssel is fenyeget.