Megdöbbentő és veszélyes nyugati segítség Ukrajnának

Kiev has received first three Gepard air defense tanks Unrest, Conflicts and War Conflicts Military Weapons Ukraine Horizontal WAR
FILED - 15 August 2007, Schleswig-Holstein, Todendorf: A Gepard anti-aircraft tank fires during a demonstration at a combat exercise on the grounds of the Army Air Defense School on the Baltic Sea. Ukraine has received the first Gepard air defense tanks from Germany. Several tens of thousands of rounds have also been handed over for this purpose. Photo: Christian Hager/dpa (Photo by Christian Hager / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Megérkeztek az első német gépágyúk az ukránokhoz, az amerikai HIMARS rakétavetők pedig már hadrendben állnak – kik, mennyiért és milyen fegyvereket küldenek a kelet-európai frontra?
Vágólapra másolva!

Örömteli napra ébredt hétfőn az ukrán hadsereg vezetése. Bár átütő ukrán katonai sikerekről egyelőre nincsen szó a keleti fronton és a háború vége is messze van még, viszont megérkezett hozzájuk az első három Gepárd légvédelmi gépágyú Németországból - írja a Mandiner.

Ezek a fegyverek komoly segítséget jelenthetnek az ukrán hadseregnek az orosz légitámadások elleni védekezésben.

A német kormány összesen ötven ilyen gépágyút küld Ukrajnába – de kik fegyverzik még Kijevet, és milyen fegyvereket kap az ukrán hadsereg?

Körülbelül egy hónappal ezelőtt a Mandiner már foglalkozott ezzel a témával. Akkori cikkük legfontosabb megállapítása az volt, hogy

a kelet-ukrajnai frontokra özönlő fegyverek túlnyomó többsége nem a kontinentális Európából származik.

A háború legnagyobb finanszírozója az Egyesült Államok, amelyet az Egyesült Királyság követ: a két angolszász ország összességében az összes leszállított fegyver nagyjából nyolcvan százalékát finanszírozza.

A legnagyobb segélyezők az azóta eltelt egy hónapban sem pihentek, már ami a további fegyverszállítások bejelentését illeti.

Gepárd légvédelmi gépágyú Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christian Hager

Az amerikaiak a korszerű radar- és fegyverrendszerek mellett új járőrhajókat is küldenek Ukrajnába, amiknek minden bizonnyal jó hasznát veszi majd a megtépázott ukrán haditengerészet. London a madridi NATO-csúcs napján jelentette be, hogy további 1,2 milliárd fontot, azaz körülbelül 558 milliárd forintot fordít még ukrajnai katonai segélyekre.

Összehasonlításképpen: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a tavalyi évben ennyit szedett be társasági adóból Magyarországon. Összesen.

Nyílnak a pénzcsapok Nyugaton

Nem szűkmarkúskodtak a lengyelek sem, ők a múlt hónap végén egy 1,8 milliárd euró összértékű katonai támogatáscsomagot jelentettek be Ukrajna számára.

Még nem egyértelmű, hogy ez pontosan mit tartalmaz majd. Megnyíltak a pénzcsapok Berlinben is, ahol a Kiel Institut für Weltwirtschaft számításai szerint eddig összesen már 3,2 milliárd eurónyi segélyt ígértek meg Kijevnek.

A hétfőn megérkezett első három Gepárd csak a kezdet, mert ha a németek teljesíteni kezdik a vállalásaikat, sosem látott mennyiségű korszerű fegyver áramlik majd az ukrán hadsereghez.

Az Ukrajnának biztosított katonai segély összértéke (milliárd euróban)

Forrás: mandiner.hu

Mi az a HIMARS?

Az elmúlt hetek legnagyobb „dobása" „ukrán" oldalon viszont kétségtelenül a HIMARS rakétatüzérségi rendszerek hadrendbe állítása volt, amelyeket – természetesen – az amerikaiak bocsátottak a rendelkezésükre.

A darabonként körülbelül 5,6 millió dollárba – körülbelül 2,17 milliárd forintba – kerülő eszköz neve betűszó, a High Mobility Artillery Rocket System rövidítése.

M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A teherautószerű alvázra épített berendezés leglényegesebb eleme az úgynevezett indítótubusokat tartalmazó konténer. Ezekben az indítótubusokban találhatók a rakéták, amelyek típusuktól függően 20–100 kilométer hatótávolságúak is lehetnek.

Ahogy a nevük is sugallja, a HIMARS eszközök kifejezetten mozgékonyak és nehezebb tereppel is képesek megbirkózni. Az amerikaiak közlése szerint

eddig nyolc ilyen eszközt szállítottak Ukrajnába.

Az igazán szűk keresztmetszetet persze nem is ez adja, hanem a rakéták száma. A HIMARS-ek alapvetően minden olyan rakétát képesek kilőni, amit az M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) rendszerek is, amikből a britek egy bizonyos mennyiséget már az ukránok rendelkezésére bocsátottak – hogy pontosan mennyit, azt nem lehet tudni.

Az amerikaiak eddig két alkalommal szállítottak rakétákat a HIMARS-ekhez, de nem közölték, hogy pontosan mennyit.

Az elmúlt hetekben tehát mind nagyobb mennyiségben álltak hadrendbe Ukrajnában a korszerűnek számító nyugati fegyverek, amiknek köszönhetően az ukrán hadsereg képes lehet felvenni a versenyt a viszonylagos technikai fölényben lévő oroszokkal.

Ezzel szinte biztosan mérsékelhetők lesznek az orosz támadások okozta károk – de az is biztos, hogy így a konfliktus is meghosszabbodik majd.