Szijjártó Péter: Az EU történelmi felelőssége, hogy lendületet adjon a nyugat-balkáni bővítésnek

SZIJJÁRTÓ Péter; TURKOVIC, Bisera
Budapest, 2022. július 27. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Bisera Turkovic bosznia-hercegovinai külügyminiszter a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. július 27-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió történelmi felelőssége, hogy lendületet adjon a nyugat-balkáni bővítésnek, ennek elmaradása súlyosan sértené a közösség és benne Magyarország biztonsági érdekeit - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután boszniai kollégáját fogadta szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Bisera Turkoviccsal közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború tükrében Magyarország semmiképp nem szeretné, ha déli irányból is hasonló típusú biztonsági kihívásokkal kellene szembenéznie a következő években.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bisera Turkovic bosznia-hercegovinai külügyminiszter a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, 2022. július 27-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

- hívta fel rá a figyelmet a magyar diplomácia vezetője.

Úgy vélekedett, hogy bár a tagjelölti státusz megadása üdvözlendő Moldovának és Ukrajnának, az

EU rendkívül súlyos hibát vétett, amikor kettős mércét alkalmazva nem így járt el Bosznia-Hercegovina és Georgia vonatkozásában is.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy Bosznia-Hercegovinában kevés ügy körül alakul ki igazi egység, de az európai uniós integráció például ilyen, a tagjelöltség megadása így meg tudta volna erősíteni a pártok együttműködését és ezzel együtt az ország stabilitását.

Emlékeztetett rá, hogy a közép-európai országok (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) úgynevezett C5 formátumának tagjai közös levélben kérték a helyzet gyors orvoslását, pontosabban azt, hogy az Európai Tanács októberben tűzze napirendre a kérdést, legkésőbb pedig a decemberi csúcstalálkozón szülessen is meg a döntés erről.

Majd hozzátette:

A miniszter leszögezte, hogy Magyarország nem pusztán szavakban, hanem tettekben is Bosznia-Hercegovina mellett áll.

Integrációs szakértőt delegáltunk a külügyminisztériumba, évek óta ellátjuk a NATO összekötő nagykövetség pozícióját Szarajevóban, a nemzetközi közösség főképviselőjének helyettese is magyar, illetve 164 katonával hazánk az egyik legnagyobb kontingenst adó ország az EU békebiztosító műveletében

- sorolta.

Végezetül kiemelte, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly meghaladta az 500 millió eurót, és a növekedés üteme idén is 31 százalékos. Továbbá bejelentette, hogy a WizzAir légitársaság jövő évben megnyitja negyedik bázisát a nyugat-balkáni országban, Mostarban.

Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter nonszensznek nevezte az Orbán Viktor tusnádfürdői beszédével kapcsolatban megfogalmazott rasszizmusvádakat.

- mondta.

Úgy fogalmazott, hogy

a 2015-ös migrációs válság óta folyamatosak a támadások, a kormány minden hasonló kijelentését kiforgatják.

Frans Timmermanst, az Európai Bizottság bírálatokat megfogalmazó alelnökét pedig

Továbbá tudatta, hogy még az előző napinál is bizakodóbb a szerződéses mennyiségen felüli 700 millió köbméter plusz földgáz piaci beszerzéséről szóló, "a szélrózsa mindkét irányában" folytatott kereskedelmi-politikai tárgyalásokat illetően.

A magyar diplomácia vezetője kijelentette:

Szijjártó Péter magyar és Bisera Turkovic bosnyák külügyminiszter közös sajtótájékoztatója alább tekinthető meg teljes egészében: