Oroszország drámai döntése

conflict Horizontal
This photo taken on May 20, 2022, shows a Russian serviceman patrolling at a river bank in Kherson, amid the ongoing Russian military action in Ukraine. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Vágólapra másolva!
Ideiglenes hivatalt állított fel a megszállt ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyében az orosz belügyminisztérium - közölte csütörtökön a Telegramon a tárca sajtóosztálya.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás értelmében a két megyébe júliusban érkeztek tisztségviselők az orosz belügyminisztériumból, hogy ott megszervezzék az ideiglenes hivatalok munkáját, és gyakorlati segítséget nyújtsanak a helyi bűnüldöző szerveknek.

A közlemény szerint a két régió területi hatóságai még mindig alakulófélben vannak.

A moszkvai belügyminisztérium a Herszonban és Zaporizzsjában tevékenykedő orosz rendőri egységek feladatai között nevezte meg

a közrend és a közlekedésbiztonság biztosítását, a nyomozati tevékenységet, a helyi rendőri erők megalakításának támogatását, az orosz személyi okmányok folyamatos kiadását, valamint a "szélsőséges megnyilvánulások" elleni fellépést.

Orosz katona az ukrajnai Herszon városában Forrás: AFP/Olga Maltseva

Az Ukrajna elleni, Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett

háború során az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta Herszon megyét és a Zaporizzsja megyének az Azovi-tengerhez közeli területeit.

Mindkét régióban új közigazgatást állítottak fel, orosz tévécsatornák és rádióállomások lettek ismét foghatók, és helyreállt a kereskedelmi kapcsolat a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigettel.

Az új hatalom képviselői kijelentették, hogy a két régió csatlakozni kíván Oroszországhoz.

Az ügyben népszavazást terveznek tartani.

Csütörtökön Harkov megye "felszabadított" területein is megnyílt a lehetőség az orosz állampolgárság igénylésére. Az eljárást egyszerűsített ügymenetben folytatják le.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön védelmi miniszterhelyettessé, valamint a fegyveres erők katonapolitikai főcsoportfőnökségének vezetőjévé nevezte ki Viktor Goremikin vezérezredest.

A harckocsizó, kémelhárító és közigazgatási képesítéssel rendelkező Goremikin, aki 2009 óta vezette a tárca személyzeti főosztályát, egyebek között a Haza Szolgálatáért Érdemrend 3. és 4. fokozatának, az Alekszandr Nyevszkij-rend, a Bátorságrend és a Barátságrend kitüntetettje. Percről percre közvetítésünk a háborúról itt olvasható.