Feszült a helyzet Koszovóban: a helyi szerbek lezárták a határátkelőket, megszólaltak a légvédelmi szirénák

Kosovo postpones decisions on Serbian ID cards, license plates after heightened border tensions 2022, Serbia, trucks,Jarinje,Jarinje Border Crossing,Kosovo,Koso Horizontal
MITROVICA, KOSOVO - AUGUST 01: Trucks are seen blocking the road near the Jarinje Border Crossing in Mitrovica, Kosovo on August 01, 2022. Kosovo decided Sunday to postpone the implementation of a new law set to come into effect Monday making it mandatory for everyone, including Serbs living in Kosovo, to have a Kosovo ID card and license plate. Erkin Keci / Anadolu Agency (Photo by Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A koszovói kormány azzal vádolja Szerbiát, hogy feszültséget és bizonytalanságot akar kelteni Koszovóban azzal, hogy a helyi szerbeket útlezárások felállítására buzdítja, míg Belgrád szerint a koszovói albánok keltenek feszültséget azzal, hogy a szerb kisebbség jogait csorbítják. Vasárnap az egyik koszovói, etnikai szempontból megosztott városban, Mitrovicában megszólaltak a légvédelmi szirénák.
Vágólapra másolva!

A pristinai kormány bejelentette, augusztus elsejétől azok, akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél. Emellett pedig

ismét felvetették, hogy szerb rendszámtáblájú autók nem léphetnek be az országba, és belépésnél ideiglenes koszovói táblát kell igényelniük.

Aleksandar Vucic szerb államfő vasárnap rendkívüli sajtótájékoztató keretében reagált a koszovói bejelentésekre. Mint mondta, ezekkel az intézkedésekkel az Albin Kurti vezette pristinai kormány csak feszültségeket akar kelteni, semmi okuk nincs arra, hogy ilyen döntéseket hozzanak.

Véleménye szerint

Albin Kurti hatalomra kerülése óta jelentősen megnőtt a koszovói szerbek és szerb intézmények ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma - közölte a szerb elnök, aki egyben arra kért mindenkit, hogy őrizze meg nyugalmát, és "ne üljön fel a provokációnak".

A szerb elnök sajtótájékoztatóját követően a Koszovó északi részén élő szerbek elzárták a Szerbia és Koszovó közötti átkelőkhöz vezető utakat.

A koszovó-szerb határ, 2022. augusztus 1. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Erkin Keci

Rövid időre a koszovói különleges rendőri egység is kivonult, hogy biztosítsa a helyszínt, de komolyabb incidens nem történt.

A koszovói vezetés végül úgy döntött, hogy amennyiben a szerbek eltávolítják a barikádokat, Pristina egy hónappal elhalasztja a személyi igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó határozat alkalmazását.

A koszovói kormány azt kérte, hogy Szerbia is szüntesse meg hasonló előírásait, vagyis a koszovói dokumentumokat is fogadják el a Szerbiába történő belépéskor.

A Pannon RTV szabadkai magyar televízió beszámolója alapján a koszovói Mitrovica nevű város északi, szerbek lakta részén vasárnap délután fél hat körül

megszólaltak a légvédelmi szirénák.

A helyszíni jelentések szerint a szirénák akkor szólaltak meg, amikor az emberek elkezdtek gyülekezni, hogy Rudare településhez menjenek tüntetni. A légvédelmi szirénák este fél kilenc körül hallgattak el.

Albin Kurti szerint a helyi szerb kisebbség lépéseit Belgrád irányítja, a tiltakozásokért a szerb kormány és Aleksandar Vucic tehető felelőssé.

Vjosa Osmani koszovói köztársasági elnök pedig a közösségi médiában azt írta: "Aleksandar Vucic destabilizációs törekvései el fognak bukni".

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni,

és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

Koszovó északi, szerb többségű részén a pristinai kormánynak vajmi kevés befolyása van, ott a rendet a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő (KFOR) tarja fenn. Ott található a már említett, Mitrovica város, amelynek északi részét a koszovói szerbek, a déli részét pedig az albánok irányítják.