Megérkezett Tajvanra Nancy Pelosi amerikai házelnök

Nancy Pelosi
US House Minority leader Nancy Pelosi speaks during a press conference after Democrats took back control of the house in Washington, DC on November 7, 2018. - Representative Pelosi, who is likely to return as speaker of the House despite opposition from some centrist Democrats, promised that the party will serve as a counterweight -- but also work with Trump. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
Vágólapra másolva!
Megérkezett Tajvanra Nancy Pelosi amerikai házelnök kedden, aki nyilatkozatában leszögezte: az Egyesült Államok szolidaritása a 23 millió lakosú, demokratikus Tajvannal fontosabb, mint valaha.
Vágólapra másolva!

A Peking azonnali bírálatát kiváltó látogatással Pelosi 25 év óta az első amerikai házelnök, aki hivatalos látogatás keretében Tajvanra utazott.

- áll az amerikai házelnök nyilatkozatában, amely röviddel leszállását követően jelent meg.

Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök. Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Hozzátette:

a házelnöki kongresszusi delegáció látogatása, amelynek során egy éjszakát töltenek a szigetországban, tökéletesen megfelel az Egyesült Államok hagyományos Tajvan-politikájának.

"Amerika szolidaritása a 23 millió lakosú Tajvannal ma fontosabb, mint valaha, amikor a világ az autokrácia és a demokrácia közötti kényszerű választással néz szembe" - fogalmazott az amerikai képviselőház vezetője, miközben Peking azonnal elítélte látogatását, hangsúlyozva, hogy az komoly sérüléseket okoz a kínai-amerikai kétoldalú kapcsolatokban.

Nancy Pelosi szerint

a tajvani vezetés tagjaival folytatandó szerdai megbeszélései az amerikai-tajvani közös érdekekre összpontosítanak, beleértve az ázsiai-csendes-óceáni térség szabad és nyitott működésének előmozdítását.

Az amerikai házelnök a The Washington Post című amerikai baloldali-liberális napilap online kiadásában megjelent, a látogatásához időzített véleménycikkében foglalta össze látogatásának legfontosabb indokait.

Megérkezett Tajvanra kedden Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Taiwanese Foreign Ministry / Han

Ebben elismeréssel szólt Tajvan demokratikus kormányzás iránti elkötelezettségéről, valamint bírálta Kínát, amiért az elmúlt években drámaian növelte a feszültséget Peking és Tajvan között.

Pelosi az írásban rámutatott: a Kínai Népköztársaság az elmúlt években jelentősen megnövelte a bombázókkal, vadászgépekkel és felderítő repülőgépekkel Tajvan közelében és annak légterében végrehajtott berepülések számát, ami az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) értékelése szerint azt jelenti, hogy a kínai néphadsereg "valószínűleg olyan lehetőségre készül, hogy katonai erővel egyesítse Tajvant a Kínai Népköztársasággal".

- fogalmazott cikkében Nancy Pelosi.

Az amerikai házelnök véleménycikkében megemlítette a Hongkonggal és Tibettel szembeni kínai politikai és kulturális elnyomó lépéseket, valamint népirtásnak nevezte Pekingnek a muszlim ujgurok és más kisebbségek ellen elkövetett megtorló akcióit.